Quatre dies d’aïllament per a les persones no vacunades que tinguin contacte amb un positiu

Les característiques pròpies de l’Òmicron han obligat a revisar els protocols que s’estaven portant a terme i a disminuir els períodes

Un home espera torn a l'entrada del centre on fan les proves TMA.
Un home espera torn a l'entrada del centre on fan les proves TMA. T. S.

Les característiques pròpies de l’Òmicron, que gairebé la converteixen en una malaltia completament diferent, han obligat al ministeri de Salut ha revisat els protocols establerts per als contactes amb un positiu. Per tant, a partir del dilluns, les persones no immunitzades hauran d’aïllar-se quatre dies, en lloc dels set que havia d’estar-se fins ara. Per als vacunats, la vigilància passiva passarà a ser de set dies en cas de no tenir símptomes. Aquestes modificacions entraran en vigor a partir del dilluns, 24 de gener. 

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, la variant Òmicron es comporta d’una manera molt diferent a com ho han fet les seves predecessores. La infecció, i gairebé els símptomes, surten en les primeres 24 hores, per tant, s’han modificat tots els protocols per actuar amb més rapidesa. “Estem davant d’una altra malaltia i no hem d’utilitzar els mateixos mètodes”, ha explicat Benazet. Per aquest motiu s’han modificat tant els temps d’aïllament i vigilància passiva, com el temps d’espera entre el contacte i la prova diagnòstica.

D’una banda, les persones no immunitzades que siguin contacte amb un positiu hauran de fer un aïllament total inicial de 48 hores, abans de fer-se la TMA. Òbviament, si el resultat és positiu s’hauran de seguir els mateixos protocols que s’havien establert fins ara. En cas de ser negatiu, i no tenir símptomes, es continuarà amb l’aïllament durant quatre dies més, després dels quals s’haurà de fer un TRA. En cas de continuar sent negatiu, podrà deixar el confinament, però mantenint tres dies de vigilància passiva.

En cas de no estar immunitzat, ser contacte amb un positiu i presentar símptomes, els passos a seguir són bastant similars. Si el test d’antígens que es fa en el moment de presentar símptomes és negatiu, s’ha de fer també un aïllament de quatre dies, amb una TRA en acabar-los. En cas de ser negatiu, també haurà de fer tres dies de vigilància passiva.

Pel que fa als immunitzats, si han tingut contacte amb un positiu, però no presenten símptomes, hauran de fer 48 hores de vigilància passiva amb un posterior test d’antígens. En cas de ser negatiu, la vigilància passiva posterior s’ha reduït de deu dies fins a set. Si la persona vacunada presenta símptomes, hauran de fer aïllament inicial i un TRA. Si, així i tot, s’és negatiu, la vigilància passiva també serà de set dies des del contacte amb el positiu.

Benazet ha remarcat molt l’ús dels tests d’antígens per fer un control després del contacte amb un positiu. A més de no poder-se utilitzar els mateixos mètodes amb Òmicron que amb Delta, el ministre ha remarcat que també és gairebé insostenible mantenir “la mateixa intensitat diagnòstica, però sí que hem d’estar atents i tractar d’aturar l’onada”.

Contactes COVID 24 GEN page 0001
 

 

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending