Un psiquiatre per cada 11 pacients a salut mental d'adults

En infantojuvenil, la relació professional sanitari/pacient és més gran amb un professional a hospital de dia que té 10 places i un altre que cobreix les quatre d’ingrés

La nova plaça s'integra a Salut Mental.
La nova plaça s'integra a Salut Mental. Toni Solanelles

L'atenció psiquiàtrica a Salut Mental del SAAS es fa a raó d'11 pacients per cada professional en adults, tenint en compte les 12 places d'hospitalització i les 10 de dia i que cada metge atén la meitat de cada servei. D'altra banda, en infantojuvenil aquesta ràtio es tradueix en 1 per les 4 places d'ingrés i un altre per les 10 en hospital de dia. Aquests són les dades facilitades des de ministeri de Salut que indiquen que actualment hi ha 33 professionals en l'àrea i que, el 2021, van atendre 117 pacients en els hospitals de dia i l'UCA.

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) cobreix les 10 places disponibles de l’hospital de dia d’adults de Salut Mental amb 2 psiquiatres, mentre que en l’infantojuvenil és encara més gran aquesta ràtio, ja que hi ha un únic facultatiu mèdic per a la desena de places. Aquesta és només una de les dades facilitades pel ministre de Salut, Albert Font, a la consellera socialdemòcrata Susanna Vela, en les preguntes relatives a l’Àrea de Salut Mental.

Una dada similar es troba en els casos d’hospitalització. En aquest sentit, els dos psiquiatres de l'hospital de dia també es fan càrrec, cadascun, de 6 pacients hospitalitzats, tenint en compte que hi ha 12 llits disponibles. És a dir, cada especialista s’encarrega de la meitat dels ingressats en l’àrea. En aquest àmbit, però per l’infantojuvenil, és un únic facultatiu que s’encarrega dels 4 possibles ingressats.

A la figura del psiquiatra si suma la del psicòleg que, si fa no fa, té la mateixa cobertura. És a dir, en adults, dos s’encarreguen de donar resposta a les 12 places d’hospitalització, i 1 a les de l’hospital de dia, mentre que, pels joves i infants, n’hi ha un per cada servei. A banda, reben el suport d’infermeria -amb la mateixa ràtio-, els auxiliars d’infermeria i el terapeuta ocupacional, que amb una única persona cobreixen tant els ingressats com els d’hospital de dia.

Un altre món és la Unitat de Conductes Addictives (UCA) que està dotat amb un psicòleg clínic, una infermera i un terapeuta ocupacional per a les deu places disponibles.

Finalment, des de Salut s’apunta que actualment hi ha un total de 33 professionals distribuïts en divuit en la unitat d'aguts d'hospitalització d'adults i hospital de dia d'adults, deu en la unitat d'aguts d'hospitalització d'infantojuvenil i l'hospital de dia d'infantojuvenil, i cinc en l'hospital de dia d'UCA. Uns professionals que, al llarg del 2021, "tenint en compte la situació generada per la Covid", han atès 42 adults, 41 infants o joves i 34 persones a l’UCA en els respectius hospitals de dia.

Etiquetes

Comentaris

Trending