Les persones grans amb patologies prèvies, els més afectats per les altes temperatures

El servei d’urgències de l’hospital no ha rebut específicament casos relacionats amb la calor, més enllà d’aquells que han tingut descompensacions en les seves malalties

Un imatge de l'hospital per l'accés a Urgències.
Un imatge de l'hospital per l'accés a Urgències. Toni Solanelles

Les elevades temperatures, inusuals al Principal malgrat l’època de l’any, s’han estat produint per més d’una setmana. Aquesta calor té una elevada afectació en la salut, i pot produir cansament i altres símptomes. Malgrat això, a urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell no han rebut cap persona a causa de les onades de calor que s’estan succeint els darrers dies. Però, sí que han acudit diverses persones grans amb patologies prèvies per algunes compensacions.

Per sort, sembla que el servei sanitari no ha tingut més feina a causa de la calor que s’està produint els darrers dies. Les persones grans, però, sempre són més sensibles a aquestes elevades temperatures, i s’ha de tenir molta cura perquè no es vegin afectades. Des d’urgències, per tant, indiquen que sí que han acudit els darrers dies alguns padrins, sobretot amb patologies prèvies que s’han vist afectades o descompensades a causa de la calor.

Els motius pels quals les persones amb malalties cròniques són més sensibles a la calor són diversos. D’una banda, els medicaments poden empitjorar els símptomes que, per a altres, són més lleus. Així mateix, aquelles afectacions al cor o a la circulació són especialment delicades de veure’s descompensades amb canvis bruscs.

Des del departament de Protecció Civil recorden els símptomes que poden alertar que s’està patint un cop de calor. D’una banda, es pot sentir molta feblesa, fatiga, atordiment, vertigen o, fins i tot, pèrdua de consciència. També les nàusees, els vòmits, les rampes musculars o una temperatura corporal elevada poden indicar que s’està tenint una deshidratació. Altres signes són molta set, dir coses incoherents, pèrdua de l’equilibri o del coneixement o convulsions. En aquests casos, es recomana posar la persona a l’ombra o a un lloc fresc, afluixar-li la roba, ruixar-lo amb aigua fresca i ventar-lo.

 

Comentaris (1)

Trending