La pandèmia s’agreuja: l’UCI de l’hospital es desborda i mor un altre infectat

El SAAS redueix a la mínima expressió l’activitat quirúrgica per poder ampliar els espais on es tracten pacients contagiats davant l’empitjorament de diversos hospitalitzats

Una imatge de l'hospital.
Una imatge de l'hospital. Toni Solanelles

La pressió hospitalària a causa de la pandèmia s’incrementa. I de quina manera. Les últimes 48 hores hi ha hagut un agreujament de la situació de diverses persones contagiades amb coronavirus que ha fet que els espais que hi havia previstos fins ara a l’hospital destinats a UCI Covid han quedat saturats. Hi ha diversos hospitalitzats en situació crítica i s’ha de sumar una nova víctima lligada a la crisi sanitària tot i que es tracta d’una persona ja molt dèbil abans d’infectar-se.

La situació hospitalària, segons les fonts, s’ha complicat molt. Molt més del que les autoritats sanitàries i els responsables de l’hospital havien previst. D’aquí que fins i tot aquest diumenge, diversos responsables del SAAS hagin hagut de córrer per redissenyar els dispositius amb què compten perquè hi havia un moment que s’estaven tractant a planta Covid pacients que per l’agreujament de la seva afecció necessitaven atencions intensives.

Les cirurgies majors ambulatòries (CMA) que fins ara es mantenien s’han d’aturar. L’espai de la CMA s’habilita ara com a UCI no Covid per guanyar lloc per als contagiats més greus

Els dos espais UCI pensats per atendre malalts de coronavirus s’han omplert de cop aquest cap de setmana, segons les fonts consultades, que han explicat que la pandèmia torna a collar fort també alhora d’intensificar les complicacions. Per tant, a partir d’aquest dilluns es redueix encara més l’activitat quirúrgica que ja la setmana que s’acaba s’havia frenat. Fins ara era per un tema d’espais però, sobretot, de personal infectat al bloc quirúrgic.

A partir d’aquest dilluns, i si no hi ha cap canvi a positiu, que ara mateix no es pot preveure, ja només es practicaran cirurgies que arribin per urgència i intervencions que de cap de les maneres no es puguin demorar. Les cirurgies majors ambulatòries (CMA) que fins ara es mantenien també s’han d’aturar. L’espai de la CMA s’habilita ara com a UCI no Covid per poder destinar la zona que fins ara es destinava a aquest servei a atencions intensives per a infectats de coronavirus.

VÍCTIMA 134

La reorganització s’ha de fer mirant d’evitar al màxim infeccions internes. I és que la víctima 134 de la pandèmia és un pacient de pal·liatius que s’hauria contagiat estan ja ingressat a l’hospital. Certament que era un malalt molt dèbil (un home d’uns 77 anys) i al final de la seva vida per les patologies que presentava. Però hauria estat un dels contagiats que es van donar a l’ala de medicina interna que ara fa unes setmanes es va haver de tancar.

El traspàs, segons que han explicat les fonts consultades, s’hauria donat la nit de divendres a dissabte i aquest dilluns el ministeri de Salut l’hauria d’oficialitzar en l’actualització epidemiològica que es fa els dies laborables i que el dilluns, el dimecres i el divendres agafa una rellevància especial amb la presentació de les dades de manera pública per part d’un alt responsable del ministeri de Salut, habitualment el seu titular, Joan Martínez Benazet.

Hores d’ara, i més enllà de l’esgotament, entre els professionals sanitaris hi regna la preocupació per la situació que es torna a viure i un malestar cada vegada més evident i intens perquè es considera que tant els responsables polítics com els màxims responsables de la gestió dels recursos sanitaris emmarcats en l’hospital estan acusant una manca de planificació evident i una alta dosi d’improvisació.

Comentaris (13)

Trending