Els pacients actius de coronavirus, a punt de baixar dels 600

En les darreres hores s’han diagnosticat només 28 nous positius, fet que situa la mitjana dels últims dies per sota dels 40, al mateix temps que dues persones que estaven a l’hospital han pogut abandonar el centre

Entrada a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Entrada a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Altaveu

L’evolució de la segona onada del coronavirus a Andorra continua anant a la baixa. Almenys així ho apunten les dades epidemiològiques d’aquest dijous, amb tot just 28 nous contagis, que situen la mitjana dels darrers cinc dies per sota dels 40, una de les claus per poder relaxar de 3 a 2 el nivell d’alerta. A banda, disminueix el nombre de pacients hospitalitzats a la vegada que els casos actius estan molt a prop de baixar dels 600. Com a dada negativa, un petit repunt en el nombre d’aules afectades per confinament d’alguns o de tots els alumnes.

Des del Govern s’ha informat que en les darreres 24 hores s’han diagnosticat 28 nous casos de coronavirus. Això eleva fins als 7.190 els registrats al Principat des de l’esclat, al març, de la crisi sanitària. D’aquests, 6.332 corresponen a la segona onada, encetada al juliol i que, per ara, va a la baixa. I és que la mitjana de diagnòstics dels últims dies, tant en el cas d’agafar només 3 (35,3) com si s’amplia a cinc (37) es troba per sota dels 40 nous malalts.

La dada més negativa de l’actualització sanitària d’aquest dijous és el petit repunt en el nombre d’aules amb algun o tots els alumnes confinats a domicili per ser positiu de Covid-19

Així, compliria un dels criteris que des de Salut s’han marcat per poder oficialitzar una certa relaxació del nivell de gravetat de l’epidèmia. Cal recordar que el sistema emprat des de fa setmanes pel Govern inclou cinc fases (de 0 a 4). Actualment, es considera que Andorra es troba en la 3 i des de l’executiu es confia que en un termini breu de temps es pugui baixar fins al 2. Això, segons va declarar el ministre Joan Martínez Benazet, obriria la porta a la relaxació de les mesures que afecten alguns sectors econòmics.

Per avaluar la situació i determinar si es canvia de fase o no també es té en compte la situació a l’hospital. Per dir-ho en termes oficials: la pressió sobre el sistema sanitari. I aquesta també s’ha relaxat. El nombre de pacients ingressats s’ha reduït amb dues noves altres. Per tant, al centre hi ha quinze persones, de les quals dues a la unitat de cures intensives. Un d’aquests dos pacients requereix ventilació mecànica.

En les darreres hores també s’han pogut donar 53 noves altes, fet que eleva fins a 6.505 el total de persones que, al Principat, han superat la Covid-19. De retruc, això també permès una considerable millora a la baixa dels casos actius. Hi ha 25 menys que dimecres i s’està a prop de trencar la barrera dels 600. En concret, n’hi ha 607.

La dada més negativa de l’actualització és el repunt en el nombre de classes sobre les quals hi ha vigilància activa. És a dir, amb algun o tots els seus alumnes confinats a casa seva per haver donat positiu. HI ha dinou, tres més que dimecres. D’aquestes, set aules tenen tots els estudiants aïllats mentre que dotze només alguns d’ells. A banda, 47 més es troben sota vigilància passiva.

Etiquetes

Comentaris

Trending