L’OMS recomana la vacuna d’AstraZeneca per als de més de 65 anys

Martínez Benazet diu que el vaccí a vacuna s'havia restringit a les edats més grans perquè durant la fase 3 de l'assaig hi havia poca mostra d'aquella franja

Un vial del vaccí d'AstraZeneca.
Un vial del vaccí d'AstraZeneca. ARXIU

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha recomanat l'ús de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca contra la Covid-19 als majors de 18 anys, inclosa la gent gran. "Les dades indiquen que és probable que la vacuna sigui eficaç entre la gent gran", afirma l'organització després d'avaluar els estudis clínics. 

Malgrat que la mostra dels majors de 65 anys als assajos és petita, els científics de l'OMS asseguren que la protecció de la vacuna "no pot ser molt diferent" que en l'altre grup d'edat. D'altra banda, l'OMS ha recomanat l'ús d'aquest vaccí als països on estigui estesa la variant sud-africana de la covid-19 perquè manté l'eficàcia per prevenir casos greus.

Pel que fa a l'administració de la vacuna d'Oxford, l'OMS creu que és millor aplicar la segona dosi entre 8 i 12 setmanes després de la primera. Si bé l'interval possible és d'entre 4 i 12 setmanes, els experts han vist que la segona és més efectiva si s'aplica més tard. L'Agència Europea del Medicament també va recomanar l'ús de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca entre els majors de 55 anys, però gran part dels països de la UE han optat per no utilitzar-la de moment entre els més grans. És el cas d'Espanya, Alemanya o França.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet ha explicat aquest dimecres que la vacuna s'ha limitat a les edats més grans perquè durant la fase 3 de l'assaig hi havia poca mostra d'aquella franja. "Sembla per l'experiència britànica que la vacuna funciona amb la mateixa garantia amb la gent gran".

La vacuna d’AstraZeneca i la Universitat d’Oxford havia de ser la que més dosis subministri a la Unió Europea, tot i que els seus responsables ja han anunciat que tindran problemes de producció per servir tantes dosis a Europa com estava previst, cosa que va provocar l’enuig de les autoritats comunitàries i les seves exigències que es compleixin els contractes. El grup farmacèutic britànic AstraZeneca ha anunciat que s’associarà amb el laboratori alemany IDT Biologika per poder produir més vacunes de la Covid-19 per a Europa a partir del segon trimestre d’aquest any. 

 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending