Nou pic d’infeccions respiratòries amb la grip a l’alça i la Covid-19 a la baixa

La incidència d’aquestes malalties ha anat creixent els darrers dies, fins a prop de 375 casos per 100.000 habitants, però canviant la tipologia dels patògens responsables amb el coronavirus

La grip s'ha situat per sota del llindar epidèmic.
La grip s'ha situat per sota del llindar epidèmic.

La incidència de la Covid-19 ha anat moderant-se de forma important les darreres setmanes, però això no és cap garantia de tranquil·litat. Al contrari, la davallada de casos de coronavirus està obrint la porta a altres virus respiratoris. L’afectació d’aquests, principalment amb la Grip B s’ha anat enfilant els últims dies, fins al que seria el segon gran pic de la temporada d’hivern. Actualment, hi ha prop de 375 casos d’infeccions respiratòries per cada 100.000 habitants.

Gairebé tothom té, ara mateix, un conegut -si no ell mateix- que està patint una d’aquestes malalties. Es pot dir clarament que hi ha una alta incidència d’aquestes malalties, que havien perdut força terreny els darrers anys arran de l’esclat de la pandèmia de Covid-19. Ara, sembla, l’estan recuperant.

Així ho ha apuntat en declaracions a Altaveu la doctora Mireia García, responsable del ministeri de Salut. “Aquesta temporada vam veure un primer pic d’infeccions a finals d’any, que va ser important. Després va davallar”, recorda l’experta. Més concretament, i segons les dades del mateix executiu, a mitjans de desembre es va arribar a una incidència de 427,49 casos per cada 100.000 habitants.

Llavors, apunta, els virus majoritàriament responsables eren dos. Per un costat, la Covid-19. Per l’altre, la grip A. El pic actual, que arriba a una incidència de 374,68 casos per 100.000 habitants té altres culpables. La grip B, principalment, però amb presència d’altres variants víriques. Tota una novetat d’ençà de l’esclat de la pandèmia.

“Aquell virus que s’ho havia menjat tot els darrers anys ara és anecdòtic. I, en canvi, hi ha molta més varietat de malalties”, comenta la doctora García. Es tracta, de fet, d’una situació que feia temps que s’esperava. “Prevèiem que, quan tothom tingués una certa immunitat, altres virus tornarien a ocupar el seu lloc”, comenta l’especialista del ministeri de Salut.

La situació se segueix amb atenció, encara que no amb alarmisme des del Govern i la resta de responsables sanitaris. Com amb els moments àlgids de la pandèmia, la clau continua estant en com afecti la situació a les infraestructures hospitalàries. “Per ara, hi ha afectació a Urgències perquè hi va molta gent i perquè en temporada d’hivern sempre rep; i en ingressos, n’hi ha però no és un número fora del que hauria de ser habitual”, comenta la doctora.

El que està clar, doncs, és que hi ha molta circulació de virus. I davant aquesta situació, la recepta és coneguda. L’apresa durant els pitjors moments de la pandèmia. “La mascareta sempre ha estat associada a la Covid, però si tens un refredat, potser està bé posar-te-la per no infectar els altres”, comenta García. També remarca la importància de la ventilació dels espais. “Són lliçons que hem après de la Covid, però que s’han d’estendre a tots els virus respiratoris”, apunta.

Comentaris (4)

Trending