Les mateixes visites al metge però cada vegada més despesa sanitària

Salut assegura que la via preferent, a la qual està ‘subscrit’ un 91,67% de la població, no ha suposat un increment de costos que sí que genera l’envelliment de la ciutadania o la puja de les tarifes

Un cardiòleg atenent un pacient.
Un cardiòleg atenent un pacient. ARXIU

La via preferent no ha suposat un increment d’actes mèdics. O el que és el mateix, des que hi ha implantada aquesta fórmula la ciutadania no va més al metge. Ara bé, la despesa sanitària és cada vegada major. Així ho assegura la ministra de Salut, Helena Mas, en el marc d’una resposta a una pregunta formulada per la consellera general i presidenta d’Andorra Endavant, Carine Montaner, que es va interessar per la idoneïtat del sistema d’accés a la sanitat. Acudir a la via preferent té avantatges quant al copagament.

Hores d’ara, el 91,67% de la població té metge referent. I cada pacient, alhora, té assignats, de mitjana, dos especialistes que al seu torn han esdevingut també referents. Evidentment, hi ha moltes més persones amb generalista referent que amb especialista. En aquest cas s’arriba al 53,7%. Les especialitats mèdiques amb més nombre d’assignacions són dermatologia, otorrinolaringologia, cardiologia, cirurgia ortopèdica i traumatologia (COT), angiologia, urologia, psiquiatria, gastroenterologia, rehabilitació i pneumologia.

Un dels neguits entre una part de la ciutadania, era si l’establiment de la via preferent comportaria una major despesa atès que en funció de quines proves es necessitin, cal tornar al referent perquè les prescrigui. Però aquest no és el resultat que hi veu Salut. En la resposta firmada per Mas, s’explica que “no s’observen canvis rellevants en l’import sol·licitat a la CASS per a les consultes al metge d’atenció primària (C) i al metge especialista (CS). El que sí que s’observa és un increment progressiu de l’import sol·licitat total a la CASS”.

Captura de pantalla 2023 08 30 a las 8.41.36

Alhora es deixa clar que “la tendència a un augment progressiu dels costos sanitaris s’observa arreu, per l’envelliment de la població, per l’increment de les malalties cròniques i pel cost de la innovació en salut, entre altres raons”. També es diu que “el nombre d’actes de metge d’atenció primària o generalista i el nombre d’actes de metge especialista per pacient es mantenen força estables en el temps. En relació a l’import sol·licitat per pacient cal tenir en compte els increments de tarifes dels actes mèdics duts a terme els anys 2018, 2022 i 2023 i el fet que l’import de la visita de l’especialista és superior al de la de capçalera”.

Segons les dades que adjunta la ministra, de mitjana per pacient, les prestacions atorgades per un generalista el 2022 suposaven una despesa de 80,7 euros mentre que en el cas dels especialistes s’elevava a 121,7. Aquestes despeses han anat enfilant-se progressivament, encara que no de forma accentuada. Amb una excepció. La despesa mitjana per pacient en metge generalista era superior el 2019 (83 euros). Però la via preferent no es considera en marxa fins al primer de gener del 2020. I ja se sap que aquell any tot plegat va saltar pels aires producte de la pandèmia. El nombre d’actes es manté estable: tres en el cas dels generalistes, quatre si s’és un especialista.

El cost que suposen a la CASS les visites als metges referents, ja siguin generalistes o especialistes, representen un 6,7% del total de la despesa a la qual fa front la seguretat social. L’any passat, la CASS va fer front a una demanda de despesa sanitària per valor de 140 milions d’euros en xifres rodones. El 2021 aquesta xifra no arribava als 130. Com que no creix la despesa per les consultes però sí per al global de les prestacions, el pes que té el cost del metge referent en el conjunt és, evidentment, cada vegada més baix.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending