Mas refreda les expectatives d’Assandca amb l’aprovació de la llei del dret a l’oblit

La ministra de Salut ha manifestat que els treballs han començat, però “de forma incipient” i vol creure que les sensacions de Josep Saravia han estat fruit “d’un malentès”

Helena Mas durant la sessió de Consell General
Helena Mas durant la sessió de Consell General Demòcrates

La ministra de Salut, Helena Mas, ha rebaixat les expectatives que havia manifestat aquesta setmana el president de l’Associació Andorrana contra el Càncer, Josep Sarabia, després de la reunió amb la titular de la cartera. Mentre el primer pensava que la llei que garanteixi el dret a l’òblit seria “imminent”, Mas ha dit que “els treballs són incipients” i no ha pogut concretar un calendari.

El Parlament Europeu ha fixat l’any 2025 perquè tots els estats membres garanteixin el dret a l’oblit per a les persones que han patit càncer i s’han superat no se’ls discrimini a l’hora de contractar una assegurança o un préstec. A preguntes de la consellera general socialdemòcrata, Susanna Vela, Mas ha explicat que “hem començat a treballar en el text, però d’una forma incipient”.  Assenyala que s’ha de treballar amb els actors implicats i, per aquest motiu, no ha pogut donar calendaris. Això topa amb les sensacions del president d’Assandca, Josep Saravia, que després de la reunió del passat dimarts manifestava que el text estaria enllestit de “forma imminent”. En aquest sentit, Mas considera que pot haver estat fruit “d’un malentès”.

El president d'Assandca, Josep Saravia.

Relacionat

La llei per garantir el dret a l’oblit oncològic podria ser “imminent”

Vela ha lamentat que s’hagi hagut de lamentar per la premsa i no s’hagi anunciat primer als consellers generals. Tot i que celebra la decisió s’ha quedat amb la mosca darrera l’orella perquè “el desplegament normatiu no és el fort de DA”. Ha posat en relleu que aquest punt no estava en el programa electoral dels taronges i que possiblement es va donar aquesta bona notícia a l’entitat per compensar a instal·lar la unitat de radioteràpia al país.

La parlamentària ha recordat que a Andorra, el càncer és una de les malalties amb més rellevància en la salut pública. Lamenta que no es disposin de dades de les persones que sobreviuen i voll creure que es va actualitzant l’estratègia de detecció precoç.

Etiquetes

Comentaris

Trending