La llei per garantir el dret a l’oblit oncològic podria ser “imminent”

La ministra de Salut, Helena Mas, ha anunciat al president d’Assandca, Josep Saravia que estan treballant en un text per tal que les persones que han passat la malaltia no tinguin problemes a l’hora de contractar alguns serveis

El president d'Assandca, Josep Saravia.
El president d'Assandca, Josep Saravia.

El Govern està treballant en un projecte de llei amb l’objectiu que no es discrimini les persones que han patit la malaltia. Aquest és el compromís que n’ha extret el president de l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, de la reunió que han mantingut amb la ministra de Salut, Helena Mas. Tot i que no s’han exposat els terminis, des de l’entitat es mostren optimistes amb els terminis i esperen que sigui “imminent”.

L’aprovació a Espanya a finals del passat mes de juny d’un reial decret que dona llum verda al dret a l’oblit, que posa fi a la discriminació que tenien els pacients que havien patit càncer a l’hora de contractar alguns serveis, podria haver ajudat que el Govern d’Andorra també faci aquest pas. Almenys així ho creu Josep Saravia després de la reunió mantinguda amb la titular de la cartera de Salut.

Malgrat no saber-ne els detalls del text que està preparant l’executiu, creu que un bon punt de partida seria la llei francesa que estableix un període de cinc anys per als infants i de deu anys per als adults per tal que si no han tingut recaigudes no hagin de declarar que han tingut la malaltia. En aquest sentit, diu que “a Espanya si has tingut càncer és complicat que et donin una assegurança de vida i això et perjudica a l’hora de demanar una hipoteca”. En el cas d’Andorra manifesta que “no són tan durs, però si has tingut un càncer, el cost de l’assegurança de vida serà més car que el d’una persona que no ha tingut la malaltia”.

Saravia ha posat en relleu que “una persona que ha tingut càncer amb 5 o 6 anys, això no l’hauria d’afectar quan arriba a l’edat adulta perquè ja ho té superat”. Mas no els ha donat cap calendari sobre quan podria estar enllestit el projecte de llei, però creu que “serà imminent”. En aquest sentit, confia que abans de l’estiu els diguin quelcom.

PORTA TANCADA A LA RADIOTERÀPIA

Si la llei per garantir el dret a l’oblit es podria considerar com una victòria aquesta queda diluïda per la negativa a instal·lar una unitat de radioteràpia al país. Mas, com havia fet l’anterior executiu ha tancat la porta a aquesta demanda. Els arguments de la ministra, segons ha apuntat el president d’Assandca són que “el càncer ha evolucionat molt i possiblement que en un futur no massa llunya ja no sigui necessària una maquinària d’aquest tipus”.

Sarvia ha tornat a insistir que no és bo per als pacients un trajecte tan llarg fins a Barcelona com es fa actualment i creu que si no es tira endavant és “pel desgavell intern que hi ha en el si del SAAS” i lamenta que “hi ha gent que no cregui en el país”. Recorda que el 60% dels pacients necessiten aquest tractament.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending