L’activitat escolar és la ‘culpable’ de la lleugera remuntada de la pandèmia

​Salut ha detectat casos de la variant Delta plus de la Covid i insisteix en l’eficàcia de la vacunació com a eina per suavitzar els efectes d’un eventual contagi i disminuir la transmissibilitat

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, repassant les dades.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, repassant les dades. Toni Solanelles

L’activitat escolar, que essencialment implica el segment de població menys vacunat de tots, és la causant de la lleugera remuntada de la pandèmia que s’ha experimentat les darreres setmanes al Principat. Així ho ha indicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha reconegut que ja s’han detectat al Principat alguns casos de la variant Delta plus de Covid, que ben poques diferències té amb la seva ‘mare’. El titular ministerial s’ha mostrat caut sobre l’evolució de la pandèmia tot i estar aquesta, hores d’ara, sota control.

Martínez Benazet ha insistit una vegada més en els beneficis de la vacunació -divendres de la setmana passada van arribar 2.400 dosis de vacunes més, de Pfizer, en el marc del projecte Covax- com a eina essencial per desactivar els efectes més greus de la Covid. Contagis d’impacte més lleu en la salut de les persones i menor transmissibilitat. Per això el ministre ha insistit en la necessitat que totes les persones en edat vacunable es vacunin. Segons les dades de què es disposa al Principat, el risc de contagi a Andorra és sis vegades més alt en cas de no haver-se vacunat que si, per contra, s’ha rebut el vaccí.

“Continuarem lluitant perquè els escolars puguin anar sense mascareta. No és la mateixa situació que fa un any, haurem de conviure amb el virus, i intentarem mantenir que no portin mascareta”, ha insistit Martínez Benazet

Justament, el fet que la població escolar sigui la que menys vacunada està fa que els contagis en aquest fragment d’edat sigui major i, després, que hi hagi una relativa estesa de positius entre els adults que envolten aquests menors. De fet, Martínez Benazet ha afirmat que molts dels contagiats d’entre 30 i 40 anys que es detecten en l’actualitat són docents o personal que es dedica a l’activitat educativa. Els brots de Sant Julià i la Massana han estat els dos grans exemples d’afectacions en massa. Però res comparable en altres moments de la crisi sanitària.

Actualment hi ha 20 aules sota vigilància activa: set en total (tres d’elles per elevada incidència a l’aula i les altres perquè són infants petits i se’ls aplica el protocol antic), i 12 en parcial. Malgrat la major o menor incidència del virus a les escoles, Martínez Benazet s’ha mostrat contrari a tornar a fer obligatòria la mascareta a les escoles per molt que això pogués suposar una davallada de la transmissibilitat. “Traient la mascareta assumim un risc major; però també l’assumim si no la traiem”, ha destacat el responsable de Salut, que ha recordat els beneficis emocionals de poder anar a classe sense protecció facial.

“Continuarem lluitant perquè els escolars puguin anar sense mascareta. No és la mateixa situació que fa un any, haurem de conviure amb el virus, i intentarem mantenir que no portin mascareta”, ha insistit Martínez Benazet, que ha explicat que respecte de la vacunació dels menors de 12 anys se segueixen les mateixes pautes que hi ha de forma internacional, administrant les dosis que prescriuen puntualment els metges o en casos molt esporàdics d’infants vulnerables o similars.

DADES

El ministre ha informat durant una compareixença per actualitzar les dades sanitàries que en les darreres 24 hores s’han notificat cinc nous contagis, només. El nombre total de casos registrats de coronavirus fins ara és de 15.577 persones. Hi ha 15.284 persones que han rebut l’alta i 130 defuncions relacionades amb la malaltia. Es registren 163 casos actius, dels quals la majoria resten en aïllament domiciliari, però hi ha tres persones ingressades a planta de l'hospital i una a l’UCI, ventilada mecànicament.

Per una qüestió de confidencialitat, el ministre ha preferit no especificar si les persones actualment hospitalitzades estan o no vacunades. Tres de les quatre no tindrien almenys la pauta completa, segons que ha pogut saber l’Altaveu. Martínez Benazet sols ha insistit en què el risc de contagi “és enormement baix” en el cas de vacunació i també disminueix el ritme de transmissió. Justament, la transmissivitat és el canvi més significatiu que hi ha entre la variant Delta i la seva germana Delta plus. Martínez Benazet la considera “un matís” i no pas una variant nova.

La plus té dues mutacions més que la Delta sense plus, situades a la zona on el virus s’uneix amb la cèl·lula, això fa que sigui un 10 % més transmissible que la delta, tot i que els estudis en aquest aspecte encara no són concloents. Els símptomes són molt similars -“la clínica és igual”, ha arribat a dir Martínez Benazet- als de la variant Delta. També la gravetat en cas de contagi. Per tot plegat, el ministre considera que “no és pitjor que la delta sinó semblant”.

Comentaris (14)

Trending