La manca de professionals del SAAS pot impedir rebre pacients de l’Alt Urgell

La parapública ho ha alertat en les trobades amb representants de l’hospital de la Seu i de la regió sanitària Alt Pirineu Aran i ha deixat clar que se’ls atendrà si han superat el temps d’espera protocol·litzat a Catalunya i si hi ha personal disponible

Façana de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Façana de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell. ALTAVEU

Que hi ha disposició a avançar i a aprofitar les oportunitats que dona el conveni sanitari entre Espanya i Andorra pel que fa als intercanvis de recursos entre l’Alt Urgell i el Principat? Sí. Que no serà senzill? També. El SAAS ja ha alertat que un dels problemes amb els quals es troba és l’actual manca d’especialistes. Per això, ja s’ha avisat que les visites de professionals del país a ciutadans de la comarca veïna se supeditaran al fet que s’hagi superat el temps d’espera protocol·litzat a Catalunya i a la disponibilitat del personal.

Així ho ha posat en relleu el conseller de Salut de la Generalitat, Manel Balcells, en una resposta a la pregunta parlamentària que havia formulat el diputat de Junts i exalcalde de la Seu Jordi Fàbrega. En ella s’interessava pel desenvolupament del protocol que “permeti que els veïns de l’Alt Urgell i el Pirineu puguin rebre assistència sanitària a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell i dels seus professionals”.

Així, el conseller explica que des de l’abril hi ha “treballs entre el departament de Salut i el SAAS”, com ara una trobada a tres bandes entre la parapública, el gerent de la regió sanitària Alt Pirineu i Aran i responsables de la fundació que gestiona l’hospital de la Seu d’Urgell. En aquesta “es va manifestar la predisposició (...) a col·laborar en la prestació mútua de serveis sanitaris”.

Ara bé, en la reunió “també es va posar de manifest per part del SASS la manca actual de professionals especialistes que pateixen”. Vist això, ja s’ha deixat clar que “les visites a professionals sanitaris d’Andorra restaran supeditades a què s’hagi superat el temps d’espera protocol·litzat a Catalunya i a la disponibilitat de professionals” per part del Principat. En canvi, sí que s’entén més factible l’ús de les unitats de cures intensives (UCIs).

Balcells també apunta que “es treballa des de la regió sanitària conjuntament amb la Fundació Sant Hospital per determinar en quins àmbits es pot col·laborar amb l’hospital de Meritxell”. Una feina que es vol accelerar. “Hem fixat com a full de ruta i calendari, que durant aquest 2023 es puguin concretar els àmbits de col·laboració entre les parts i, si escau, actualitzar el conveni pel 2024”, indica el conseller de Salut català.

Comentaris (6)

Trending