Malestar a les farmàcies pel fet que no sigui obligatori entrar amb mascareta

El sector considera “absurda” la decisió de Salut i recorda que “treballem habitualment amb positius” i, per tant, pot suposar un risc important de contagis

Rètol d'una farmàcia.
Rètol d'una farmàcia. Toni Solanelles

Fa setmanes que la mascareta ja no és obligatòria als interiors. Era una de les restriccions per la pandèmia la caiguda de la qual més s’esperava. Això sí, hi ha certes excepcions, com ara els centres sanitaris i sociosanitaris. Entre aquestes, però, no hi figuren les farmàcies. Es pot entrar sense cap problema sense protecció. Es tracta d’una decisió que els professionals del sector no entenen i que, fins i tot, ha provocat un cert malestar entre alguns d’ells, que avisen del risc que suposa.

Quan es va aixecar la normativa que obligava a l’ús de l’element de protecció més emprat durant la crisi sanitària, la mesura no va ser general. Hi havia espais en els quals, des de Salut, es considerava que calia mantenir aquesta obligació. De fet, res d’estrany. A Espanya, que va retirar-la més tard, també hi ha llocs on encara s’ha de portar.

Però a Andorra, les farmàcies no formen part d’aquesta excepció. Oficialment, se’ls considera “comerços” i no pas un centre sanitari, malgrat la seva clara funció en aquest sentit. I, per això, era s’hi pot entrar perfectament sense tenir coberts el nas i la boca, per a sorpresa de molta gent... i sobretot dels professionals que hi treballen. I, també, un cert enuig.

La mascareta es podrà quedar per fi a casa.

Relacionat

Fi a l’obligatorietat de la mascareta als espais interiors

Així ho ha constatat Altaveu, que ha parlat amb diversos establiments del sector. I la sensació és la mateixa: una certa incredulitat. La gran majoria de farmacèutics consultats tenen clar que “si depengués de mi, l’hauria mantingut”. Un altre apunta que “per a nosaltres no és correcte”.

I el motiu és ben clar. Cert, són botigues, però justament un lloc on, alerten els professionals que hi treballen, “pot entrar gent que, justament, està malalta”. I no només amb Covid; també amb altres patologies respiratòries. I, també, usuaris especialment vulnerables en cas d’infecció amb coronavirus. El risc, avisen, és elevat. “Com a tal, som un centre sanitari”, afirmen.

De fet, alguns dels farmacèutics consultats han lamentat que la decisió no té en compte l’esforç fet des del sector al llarg de la pandèmia. “Vam ser els primers a fer tests”, recorden. “I ara som només un comerç?”, es pregunten, sobretot recordant que “treballem habitualment amb positius”.

En definitiva, la sensació majoritària en el sector, que recorda que a Espanya a les farmàcies sí que cal portar mascareta, és que la decisió “és absurda” i hi ha una clara petició a Govern perquè es plantegi un canvi. A la vegada als seus clients els fan un clar avís: “És recomanable portar-la quan s’hi entra”.

Comentaris (13)

Trending