Govern ha pres aquesta decisió entenent que la situació sanitària ha millorat de forma substancial en les darreres setmanes. El nombre de contagis es manté relativament estable, amb 613 casos actius ara mateix. I, especialment, s’ha valorat que la pressió sobre l’hospital també està sota control, amb cinc ingressats, dels quals tres a cures intensives i dos intubats. Es considera que hi ha prou garanties per fer un pas endavant que, en certa forma, obre la porta a una nova etapa de la pandèmia.
“Per les característiques que té ara la malaltia, menys greu, i amb un nivell d’immunització molt elevat, pensem que no haurem de fer un pas enrere”, ha afirmat la secretària d'Estat, Helena Mas
D’aquesta forma, es posa fi a gairebé dos anys d’obligació de dur mascareta als espais interiors. Ja no caldrà portar-la ni als espais laborals ni a l’hora d’anar a comprar. Tampoc a esdeveniments culturals o esportius. Això sí, es continua aplicant una excepció amb l’objectiu de protegir aquelles persones que poden presentar un risc major en cas de contagi: gent gran o persones amb patologies que les fan més vulnerables a la malaltia.
Per això, es manté l’obligatorietat de dur protecció facial a l’hospital, a dependències sanitàries sociosanitaris o a les cases pairals. A la vegada, la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ha volgut fer “l’especial recomanació” a aquestes persones de risc perquè elles sí que continuïn utilitzant mascareta, igual que aquells que no s’hagin vacunat i no hagin passat la malaltia. També es demana el seu ús a qui tingui simptomatologia compatible o estigui en situació de vigilància passiva.
La decisió també suposa el decaïment d’altres restriccions que hi estaven vinculades. És el cas del test d’antígens que es requerien per accedir als locals d’oci nocturn si al seu interior es volia estar sense mascareta. Aquests ja no seran necessaris. Tampoc caldrà que les activitats extraescolars es facin en grups de convivència.
Mas ha volgut defensar que la mesura es pren en un moment adequat i ha apuntat que, ara per ara, no es preveu que s’hagi de revocar. “Per les característiques que té ara la malaltia, menys greu, i amb un nivell d’immunització molt elevat, pensem que no haurem de fer un pas enrere”, ha afirmat. Malgrat això, ha recordat que “les mesures sempre estan en constant evolució” i, per tant, si la situació es torna a descontrolar, no es descarta haver de recuperar la mascareta.
Una altra decisió que s’ha adoptat és la simplificació del protocol que se segueix amb els contactes estrets de positius. A partir d’ara, si la persona té símptomes caldrà que s’aïlli i es faci un test d’antígens a l’stoplab o en un establiment autoritzat. Si el resultat és negatiu, caldrà fer també una TMA i si també és negatiu, fer una vigilància passiva de 7 dies. Si no hi ha símptomes, cal esperar 48 hores per fer-se un test d’antígens i, en cas de ser negatiu, fer també una vigilància passiva. En cas que hi hagi un resultat positiu, l’aïllament serà de 7 dies seguit de 3 dies de vigilància passiva.
Comentaris (18)