La malastrugança del transport sanitari s’allarga

A les dificultats amb les guàrdies localitzables que els tècnics han deixat de cobrir en no cobrar-les s’hi afegeixen els problemes judicials que té l’accionista majoritari -Ambulàncies Egara- a Espanya i que han esclatat avui amb escorcolls diversos

Una ambulància d'Egara circulant pel centre d'Andorra la Vella.
Una ambulància d'Egara circulant pel centre d'Andorra la Vella. Toni Solanelles

El transport sanitari no medicalitzat del país va d’embolic en embolic. Als problemes amb les guàrdies localitzables que alguns tècnics ja s’han oposat a fer atès que no les cobren, s’hi ha afegit aquest dijous l’esclat en tota regla d’una causa judicial que afecta a Espanya l’accionista majoritari de la concessionària del servei a Andorra. La coincidència de tot plegat posa el transport sanitari contra les cordes i els seus treballadors en un maldecap perenne.

Aquest dijous a la nit s’ha mantingut una reunió, ja prevista des de fa uns dies, per avaluar la qüestió de les guàrdies localitzables. Segons les fonts, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), que és l’adjudicant del servei de transport, ja està al cas, almenys, de la qüestió dels viatges que s’han començat a no fer perquè el desacord entre l’empresa i els tècnics és, sembla, total. Les desavinences, per una cosa o altra, hi són des del primer dia de l’entrada en servei de la concessió. En puresa, ja hi eren des d’abans i tot. Després han continuat, i de quina manera.

Alguns dels consultats han explicat que en no estar degudament abonades les guàrdies localitzables, això suposa que pacients que s’han de traslladar a Tolosa o a Barcelona a fer-se determinades proves no es poden -o com a mínim no es podran si no es resol la situació abans- traslladar perquè els professionals d’Andorrana de Transport Sanitari, que aquesta és la denominació de la concessionària, s’hi negaran. Ja s’hauria donat algun cas i el SAAS n’està al corrent.

Per acabar-ho d’adobar, durant la reunió d’aquest vespre, i tot i no estar en l’ordre del dia, evidentment s’ha posat sobre la taula la situació que viu Ambulàncies Egara, que és la principal accionista de la concessionària andorrana. En efecte, l’UTE la van constituir l’empresa espanyola, Ambulàncies Valira -que al seu torn torna a estar participada de manera gairebé total per Egara- i Ambulàncies Carlemany. Fa temps que l’empresa amb seu originàriament establerta a Terrassa està en el focus d’investigacions judicials per, suposadament, ser beneficiària de corrupteles.

Durant la reunió d’aquest vespre, i tot i no estar en l’ordre del dia, evidentment s’ha posat sobre la taula la situació que viu Ambulàncies Egara, que és la principal accionista de la concessionària andorrana, hi ha molt temor i neguit

Però aquest dijous hi ha hagut un pas més en tot plegat. I per ordre de l’Audiència nacional, que investiga diversos casos de corrupció a Catalunya lligats amb l’antiga CiU, agents dels mossos d’esquadra i de la guàrdia civil han procedit a escorcollar diverses dependències d’Ambulàncies Egara. Com que el sumari és secret, no hi ha grans detalls sobre el cas més enllà que hi hauria en dubte moltes adjudicacions públiques que hauria rebut la companyia des del 2015. Els treballadors d’Andorrana de Transport Sanitari estan expectants sobre la repercussió que pot tenir tot plegat.

Segons les fonts consultades, en la reunió d’aquesta nit hi havia un elevat nerviosisme i neguit. I una bona dosi de temor pel futur de la companyia. I és que, realment, sembla que la malastrugança persegueixi el transport sanitari. Durant molt temps, quan la concessió del servei la tenia ADP hi havia múltiples queixes. L’actuació política -amb control parlamentari- va acabar posant la companyia més o menys a lloc. Però després de diverses pròrrogues del contracte, finalment es va treure a concurs el servei.

ADP s’hi va presentar. Però també ho van fer dues UTE amb vincles a Catalunya. Curiosament o no, el presumpte epicentre de la investigació que afecta Ambulàncies Egara és l’exdirigent de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) David Madí. Doncs resulta que un dels principals executius de l’altra UTE que es va presentar al concurs i que inicialment havia rebut l’adjudicació però hi va acabar renunciant -SAS-SSG era l’aliança empresarial, Joan Gallardo l’executiu esmentat- és també un contacte de Madí per als seus negocis.

Etiquetes

Una de les ambulàncies d'Andorrana de Transport Sanitari.

Relacionat

Destitució fulminant del director de l’UTE del transport sanitari per parar una trampa al personal

Comentaris (7)

Trending