“La pandèmia no ha sortit espontàniament, sinó el canvi climàtic i les accions hi tenen a veure”

Els experts insisteixen en la conscienciació i l'educació com a base per poder dur a terme accions tot junt en benefici del planeta i la salut de les persones

Un instant de les jornades de Salut Planetària.
Un instant de les jornades de Salut Planetària.

Que les accions que realitzem els humans afecten el medi ambient i, de retruc, afecten la salut ja se sabia. El que les jornades de Salut planetària ha volgut emfatitzar que es pot dur a terme i com solucionar-ho. “La pandèmia ha accelerat molt la sensibilitat i és un moment molt oportú perquè des de totes les perspectives comencem a fer plans d'acció, ha ressaltat el director general del Servei Andorra d'Atenció Sanitària (SAAS) que ha posat com a exemple la pandèmia de la Covid -19 que “no ha sortit espontàniament, sinó el canvi climàtic i el que estem fent al món ho ha condicionat

Que les accions que realitzem els humans afecten el medi ambient i, de retruc, afecten la salut, ja se sabia. El que les jornades de Salut Planetària ha volgut emfatitzar que es pot dur a terme i com solucionar-ho. “La pandèmia ha accelerat molt la sensibilitat i és un moment molt oportú perquè des de totes les perspectives comencem a fer plans d'acció”, ha ressaltat el director general del Servei Andorra d'Atenció Sanitària (SAAS), Josep Maria Piqué, que ha posat com a exemple la pandèmia de la Covid -19 que “no ha sortit espontàniament, sinó el canvi climàtic i el que estem fent al món ho ha condicionat”. “Això ens ha fet obrir els ulls i entendre que estem començant a fer tard”, ha assegurat a mode de conclusió.

“Hi hauria d'haver un pla de sostenibilitat a mitjà i llarg termini. Aquest model de vuit milions de turistes entrant i sortint probablement no és un model sostenible de futur”

“Aquestes jornades serveixen per reconduir la salut. La salut pot ser una cosa merament tècnica, però, no es parla del tomb de la salut de la persona i que són les relacions amb el seu entorn”, ha indicat el ministre de salut, Albert Font. En aquest sentit, el director d’Andorra Recerca + Innovació, Marc Pons, ha posat com a exemple “la mobilitat, el clima o l’enclavament” com a factor que afecten la salut humana.

Per aquest motiu, diversos experts de diferents països han emfatitzat la necessitat de continuar conscienciant i educant per cuidar l'entorn i el medi ambient en benefici de la salut.  És per aquest motiu que es requereix canviar els models socials i turístics i Andorra no és una excepció. “Hi hauria d'haver un pla de sostenibilitat a mitjà i llarg termini. Aquest model de vuit milions de turistes entrant i sortint probablement no és un model sostenible de futur”, ha indicat Piqué.

“La forma d'organització depèn molt del transport per automòbil. No té sentit mantenir la il·lusió que el cotxe elèctric ens permetrà continuar vivint com fins ara, perquè tampoc és sostenible”

Una visió compartida per l'investigador Fernando José Garcia, de la Universitat Carlos III, que ha anat més enllà i ha afirmat que a curt termini serà obligat renunciar al model de vida actual, sobretot en les zones més poblades, alhora que ha negat que el vehicle elèctric sigui la solució:La forma d'organització depèn molt del transport per automòbil. No té sentit mantenir la il·lusió que el cotxe elèctric ens permetrà continuar vivint com fins ara, perquè tampoc és sostenible”.

Al llarg del dia han estat nombrosos experts els que han donat el seu punt de vista sobre aquesta disciplina transversal i que tindrà continuïtat aquest vespre amb la conferència sobre l’impacte de la pandèmia en la salut mental i demà divendres en una nova jornada de taules rodones.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending