“La feina de les llevadores és qualitativament la mateixa, tot i la davallada de la natalitat”

N’hi ha entre 14 i 16 d'actives i en el seu moment n'havien arribat a ser menys de cinc, un col·lectiu que en paraules de la seva referent al SAAS, Cristina Pérez, “està ben format i dimensionat”

Les llevadores del SAAS
Les llevadores del SAAS SAAS

Al Principat hi ha entre 14 i 16 llevadores actives i dues més s’estan formant. “La situació és la desitjada amb una plantilla formada i dimensionada”, ha expressat la llevadora referent del SAAS, Cristina Pérez. Manifesta que va arribar un punt que eren menys de cinc i que cap al 2015, una vegada van arribar a la xifra adequada van recuperar les competències que fins al moment havien de fer els ginecòlegs.

Aquest divendres es celebra el Dia Internacional de les Llevadores, un moment per continuar reivindicant tota la tasca que fa el col·lectiu, que actualment compta entre 14 i 16 professionals actives, i dues més s’estan formant. Cristina Pérez ha volgut remarcar que “la tasca va més enllà del part i el seguiment postpart perquè acompanyem a les dones des de la primera menstruació fins a la menopausa. En aquest sentit, posa en relleu que hi va haver un moment en què van arribar a ser menys de cinc. Va ser el 2007 quan davant aquesta manca es va fer un acord amb Catalunya per formar-ne, procés que es va acabar vuit anys després aconseguint la xifra desitjada. Ara, continua havent-hi un acord entre la Universitat d’Andorra i Catalunya per continuar aquesta tasca. Exposa que “hem pogut recuperar les nostres competències, que abans per manca de personal les havien de fer els mateixos ginecòlegs”.

El descens de la natalitat no els ha comportat un descens de feina perquè “ qualitativament és la mateixa feina”

El descens de la natalitat, no els ha comportat un descens de la feina, sinó que “ qualitativament és la mateixa feina”. Explica que “ara fem més consultes de lactància i seguiment, consultes sobre sexualitat i reproducció, assessorament i valoració del sòl pelvià, entre altres”.

El Servei d’Atenció Integral a la Dona és un dels llocs on també prenen part a l’hora d’informar sobre la salut sexual i reproductiva i la interrupció voluntària de l’embaràs”. Ha deixat clar que “no hi ha cap dona que es quedi sense avortar, el que no es pot fer és a Andorra”. En aquest sentit, diu que “s’ha passat d’un punt de no poder donar cap tipus d’informació a explicar els passos a seguir i els contactes del circuit que han de fer tant a Catalunya o França”. Cristina Pérez assegura que “sempre estarem al costat de les dones”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending