“De l’avortament n’hem parlat molt i hem fet poc i ara necessitem fer passos concrets”

Concòrdia confirma la voluntat de posar sobre la taula una proposició per modificar el Codi penal i alliberar de responsabilitats legals al país metges i dones que vulguin interrompre l’embaràs sempre que després ho facin fora d’Andorra

Núria Segués i Cerni Escalé durant una roda de premsa.
Núria Segués i Cerni Escalé durant una roda de premsa. concòrdia

“Hem parlat molt i hem fet poc”. O “necessitem materialitzar-ho amb passos concrets”. Són dues afirmacions de responsables parlamentaris de Concòrdia, Cerni Escalé i Núria Segués, en confirmar que tiren endavant la proposició de llei per modificar el Codi penal i deixar sense efecte la repressió al país cap als metges o cap a les dones que decideixen interrompre l’embaràs sempre que ho facin després fora d’Andorra. “Parlem de la despenalització i no de la legalització, són dos conceptes diferents i ara per ara ens volem focalitzar en la despenalització”, ha assegurat Segués.

Els dos dirigents del primer partit de l’oposició parlamentària han deixat clar que, per ara, “fem pública aquesta proposta i no tenim intenció d’entrar-la a curt termini. Però demanem al Govern i a les altres forces que hi hagi una certa celeritat” en adoptar mesures sobre una "una reivindicació social que hem de tenir en compte, estem al segle XXI, i és un debat que s’està ajornant, que portem moltes legislatures que s’ajorna”. Per tant, “si es té clara la diferència entre un concepte i l’altre”, entre despenalitzar i legalitzar, no hi hauria d’haver problemes. “És molt fàcil tapar-nos els ulls, posar-nos una bena”, ha lamentat Segués tot indicant que la proposta que fan “és compatible amb la Constitució i la despenalització no ens consta que sigui objecte de renúncia del Copríncep episcopal”.

El síndic escolta el discurs d'Escalé durant el debat d'investidura.

Relacionat

Ensenyat considera que seria “un error” que Concòrdia tramités ara la llei de l’avortament

Segués ha explicat que un primer canvi seria per donar suport als facultatius i deslliurar-los de cap responsabilitat legal per tal que puguin fer l’acompanyament necessari a la dona que li calgui amb tota la seguretat jurídica. I el segon element és despenalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs seguint tres paràmetres fonamentals: avortament lliure durant les primeres 14 setmanes a petició de la dona; un termini de 22 setmanes en el cas que l’embaràs sigui conseqüència d’un delicte sexual; i en el cas que el fetus pateixi malformació o sigui inviable o que hi hagi un risc per a la mare sense límits temporals.

A més, per Concòrdia s’hauria d’incloure també la cobertura sanitària de la interrupció per part de la CASS, que hauria de sufragar les despeses de l’avortament fora de les fronteres andorranes. Aquesta cobertura és essencial per garantir “la igualtat d’oportunitats a nivell econòmic, que totes les dones es puguin permetre interrompre l’embaràs es trobin en la situació que es trobin”, ha indicat la consellera general del grup dels ‘Cernis’. S’ha de “poder garantir una qüestió de salut pública”, ha insistit Segués.

Els dos parlamentaris de Concòrdia han afirmat que “cal mantenir un compromís” amb els drets de les dones tot sent “cautelosos i curosos”. I que s’han de fer “passos de sentit comú” per tal de materialitzar la despenalització de l’avortament “més enllà del debat més eclesiàstic i moral” i transformar-lo en un “debat més jurídic”. Escalé ha assegurat que “no ens consta que hi hagi negociacions” sobre la matèria i ha fer un avís per a navegants: “Però si estan en cursa ens agradaria ser-ne partícips.”

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending