Els inscrits per vacunar-se creixen coincidint amb l’esgotament de les dosis d’AstraZeneca

Salut nega que el “ritme substancial” dels darrers dies sigui causat pel que fet que la gent s’apunti un cop sap que li tocaran altres vaccins i ho atribueix al fet que molta gent “era conscient que hi havia persones vulnerables que passaven al davant”

Ciutadans esperant que els arribés el torn perquè els injectessin la vacuna.
Ciutadans esperant que els arribés el torn perquè els injectessin la vacuna. Toni Solanelles

El nombre de persones inscrites al registre previ per poder ser vacunades s’ha incrementat de forma notable en els últims dies. Després de temps on la xifra pujava molt a poc, en dues setmanes s’han rebut prop de 3.000 peticions, coincidint amb la utilització de les dosis d’AstraZeneca facilitades pel programa Covax de l’Organització Mundial de la Salut i, per tant, amb el coneixement que aquest no serà el vaccí que se subministri a partir d’ara. En teoria, els pròxims enviaments a arribar han de ser de fàrmacs de Pfizer o Moderna.

El passat dia 14, Govern comunicava que hi havia inscrites al registre un total de 36.375 persones. En canvi, i segons les dades facilitades aquest dilluns per la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ja en són 39.353. És a dir, prop de 3.000 en menys de dues setmanes. Un ritme accelerat que, en canvi, contrasta en el fet que, com també s’ha admès des del Govern, no hi ha encara una data fixada per a l’arribada de nous vaccins.

Dissabte es van posar 807 vaccins que eleven a 28.503 les dosis subministrades al país fins ara; 23.822 persones ja han rebut com a mínim un cop el fàrmac, el 30% de la població

En aquests darrers dies, la campanya de vacunació ha fet un salt important gràcies a 15.000 de les 30.000 dosis d’AstraZeneca facilitades pel programa de l’OMS. Ara bé, s’ha vaccinat persones de fins a 45 anys, una franja d’edat molt més baixa que la inicialment prevista. Oficialment no s’ha volgut admetre, però queda clar que hi ha gent que ha optat per no inscriure’s davant els dubtes que ha generat el vaccí creat a mitges entre la farmacèutica sueca i a la universitat d’Oxford.

Ara, però, ja es té clar que, almenys a curt termini, les vacunes que s’inocularan a Andorra no seran aquestes. Les 15.000 restants i les 3.000 que ha d’enviar França es reservaran per a segones dosis dels vaccinats ara. Els pròxims enviaments que arribin al Principat haurien de ser o bé de Pfizer (via Espanya) o bé de Moderna, a l’espera de com es concreti l’oferiment fet la setmana passada des de Portugal. Això sembla haver animat més persones a inscriure’s en el registre.

Des de Salut, però, s’assegura que cal buscar el motiu del que admeten és un “ritme substancial” de noves inscripcions en una altra causa. “Ho atribuïm al fet que, fins ara, les persones eren conscients que hi havia un col·lectiu de gent vulnerable que passava al davant. S’han apuntat de forma més tardana, d’acord amb la fase de vacunació en la qual estem en aquests moments”, ha afirmat la secretaria d’Estat, Helena Mas.

Pel que fa a les dades, dissabte es van posar 807 vaccins que eleven a 28.503 les dosis subministrades al país fins ara. Això es tradueix en 23.822 persones que ja han rebut com a mínim un cop el fàrmac, el 30% de la població. “És una xifra molt destacable”, ha assegurat Mas. Aquest dilluns encara se subministraran vacunes al Cedre, a persones que fa més de 180 dies que van passar el coronavirus i al centre penitenciari.

Etiquetes

Comentaris (23)

Trending