Els ingressos a l’hospital per salut mental han crescut un 58% respecte a abans de la pandèmia

Les altes hospitalàries en general el 2022 només van créixer un 8% respecte el 2019 i, de mitjana, aquells pacients que fan estada al centre Nostra Senyora de Meritxell s’hi estan 4,4 dies, que són 5,5 si l’ingrés és a l’UCI

Un helicòpter aterrant a l'hospital.
Un helicòpter aterrant a l'hospital. Toni Solanelles

Mentre que el global de les altes hospitalàries el 2022 només van créixer un 8% respecte del 2019, just abans de la pandèmia, a l’àrea de salut mental els ingressos van créixer un 58%. Aquest increment de la pressió sanitària derivada de l’atenció a patologies de naturalesa mental reflecteix tant les seqüeles de la pandèmia com el creixement de les addiccions que hi ha en tot el món Occidental i que també afecten Andorra.

Les dades apareixen en la memòria del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) que el consell directiu de la institució ha aprovat aquest dijous. Algunes de les xifres les comenta obertament el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, que celebra que l’any passat s’hagi retornat a una certa normalitat després de la crisi sanitària i gràcies a una elevada immunització de la població, que ha fet disminuir els ingressos en general per Covid i, més encara, els quadres greus.

“Això tradueix -explica Piqué en la memòria-, tant la tendència a l’alça de les malalties mentals i les addiccions en el món occidental durant els últims anys, com les seqüeles que la pandèmia ha tingut en aquesta esfera de la salut”

Respecte a l’any 2019, al 2022 el nombre d’altes hospitalàries en el servei de Salut Mental es va incrementar un 58%, ja s’ha dit, i el nombre de visites ambulatòries en un 7%. “Això tradueix -explica Piqué en la memòria-, tant la tendència a l’alça de les malalties mentals i les addiccions en el món occidental durant els últims anys, com les seqüeles que la pandèmia ha tingut en aquesta esfera de la salut”. El director general del SAAS manté que “donar resposta a aquest desafiament sanitari serà un dels objectius prioritaris dels anys vinents dintre del Pla de Salut Mental que el ministeri de Salut està acabant de perfilar”.

Dels 182 llits que tenia disponibles el SAAS el 2022, 16 estaven destinats a pacients amb trastorns mentals, quatre d’aquests llits estaven destinats a infants i joves de manera únicament i estrictament. On més recursos hi ha d’aquesta naturalesa és a l’àrea de medicina interna i pal·liatius (43 llits), a cirurgia general (21) i a cirurgia traumatològica (22) més enllà dels 24 llits geriàtrics que el SAAS disposa en un parell de plantes del Cedre.

EVITAR HOSPITALITZACIONS

De forma global, Piqué exposa que mentre que les altes hospitalàries han crescut, durant el 2022 en relació al 2019, “un modest” 8,8%, s’ha observat un increment significatiu d’aquelles activitats desplegades amb el propòsit d’evitar hospitalitzacions. Les intervencions de cirurgia major ambulatòria han augmentat en un 94,5% i s’han consolidat els nous dispositius per subaguts geriàtrics i per convalescència per tal d’evitar ingressos i reingressos respectivament.

Aquests dispositius han atès durant l’any 2022 a 582 malalts (el doble respecte l’any passat que és quan es van implementar) que, molts d’ells, abans haurien ocupat llits d’hospitalització convencional per períodes perllongats de temps. Això ha permès una millor optimització d’aquests llits que han tingut el 2022 una rotació més alta amb una ocupació d’un 86,5% (7 punts percentuals per sobre a la de l’any 2019) i una estada mitjana de 4,41 dies (un 16,5% inferior respecte al 2019).

Mirant més en detall les xifres, l’any passat hi va haver 7.891 ingressos d’hospitalització més 424 ingressos a l’UCI, que va tenir de mitjana una ocupació del 47%. L’estada mitjana a l’UCI és superior a la de les plantes ordinàries, arribant fins als 5,5 dies. El fet d’anar evitant hospitalitzacions, però, és una tendència que “s’hauria de potenciar en els propers anys”. I això hauria de ser així “amb la definitiva implementació de l’hospitalització a domicili que s’ha endarrerit per manca de professionals mèdics; així com l’hospital de dia de medicina interna i el dispositiu de diagnòstic ràpid ambulatori, ambdós recursos que esperem incorporar en el transcurs del proper any”, manté Piqué.

MÉS XIFRES

Entre altres detalls, la memòria explica que es van visitar 42.871 pacients a Urgències (més uns 15.000 al Pas de la Casa). Hi va haver 582 ingressos de subaguts i 535 interconsultes de diferents especialitats. El laboratori clínic va atendre 142.527 peticions i el servei de diagnòstic per la imatge va executar 55.604 exploracions. Anatomia patològica va fer 13.593 estudis; rehabilitació, 17.179 sessions. A consultes externes es van dur a terme 71.346 visites.

memoria 2022 dades

Explica el director general del SAAS que “una altra dada positiva és que hem recuperat l’objectiu d’incrementar la quantitat i la qualitat de la nostra oferta assistencial per aconseguir que malalts que tradicionalment decidien anar a buscar ajuda sanitària fora del país ara confiïn en els serveis del SAAS. Això es reflecteix en un increment del 15% en el nombre total d’intervencions quirúrgiques i en un increment del 51% en el nombre de visites ambulatòries”.En aquest sentit, manté Piqué, “convé destacar, que una part important d’aquests increments ha estat en l’àmbit de la traumatologia i l’ortopèdia, servei que ha estat potenciat en aquests últims anys”, però que ha aixecat fortes crítiques i ha acabat amb una sortida pactada del cap del servei, el doctor David Roca.

Quant a les xifres concretes de l’activitat quirúrgica referida pel màxim responsable del SAAS, durant el 2022 es van dur a terme 2.199 intervencions amb ingrés i 2.536 actuacions de cirurgia major ambulatòria. Com a última xifra en aquest punt, ressenyar que durant l’any passat el servei d’obstetrícia va atendre 450 parts.

IMPACTE DE LA COVID

La memòria en qüestió també reflecteix dades de l’activitat assistencial derivada de la Covid-19. Durant l’any passat, en què la incidència ja va ser molt menor, hi va haver 342 ingressos totals, dels quals 314 a la planta d’hospitalització i 28 al Cedre. Durant el període analitzat en la memòria, hi ha hagut 28 altes a l’UCI, amb una taxa de mortalitat del 34,78%.

Al centre intermedi de control (CIC), entre l’1 de gener i el 15 de febrer del 2022, que és el temps que va estar en funcionament l’any passat, es van atendre 199 visites. Finalment, a l’atenció primària es van encarregar d’inocular 5.441 vacunes i de fer 74 visites de seguiment a domicilis particulars de pacients afectats pel coronavirus.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending