L’ictus i la trombosi cerebral provoquen 330 ingressos hospitalaris en tres anys

La franja d'edat més afectada és la dels majors de 65 anys segons la resposta del ministre de Salut, Albert Font a les preguntes de la consellera general no adscrita, Carine Montaner

Una imatge de l'hospital.
Una imatge de l'hospital. Toni Solanelles

En els darrers tres anys 330 persones -195 homes i 135 dones- han ingressat a l'hospital amb ictus i trombosi cerebral. Així es detalla en la resposta del ministre de Salut, Albert Font a les preguntes de la consellera general no adscrita, Carine Montaner sobre la incidència de diverses malalties a Andorra.

La franja d'edat amb més ingressats per ictus i trombosi cerebral és la dels majors de 65 anys. Font assenyala que la pregunta no especifica el tipus de trombosis. Per tant, es presenten les dades dels usuaris ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, desglossades per franges d’edat i gènere, extretes del diagnòstic d’ingrés segons els diagnòstics de Codi Ictus i Trombosi cerebral amb la classificació CIM 9 i CIM 10. 

Una trombosi de si venós cerebral o trombosi sinusal venosa cerebral és la presència d'un coàgul de sang a un o alguns dels sins venosos durals, que drenen la sang de l'encèfal. L'ictus, per la seva banda, és un episodi agut d'afectació de la circulació cerebral; es produeix una lesió irreversible en un territori cerebral a causa de la pèrdua de flux sanguini al cervell, que produeix una sèrie de símptomes i/o signes variables en funció de l'àrea cerebral afectada.

Pel que fa a la resta de dades, en els darrers tres anys han ingressat set persones per una miocarditis mentre que 152 han patit un infart agut de miocardi, i 89 trastorns de conducció i arrítmies cardíaques. En tots els casos, la franja de població més afectada és la més gran de 65 anys. La miocarditis és la inflamació del múscul cardíac (miocardi). S'assembla a un atac de cor, però les artèries coronàries no estan obstruïdes.

Finalment en les dades facilitades pel ministre de Salut, l'ocupació de la Unitat de Cures Intensives (UCI) ha estat de 395 pacients (2019);  301 (2020) i 400 (2021).

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending