L’hospital reconeix després de quatre anys de lluita els tècnics en cures auxiliars d’infermeria

Els professionals que disposin del grau formatiu veuran incrementats en uns 138 euros la nòmina a partir d’aquest mes de febrer; els qui no disposin d’aquesta titulació i ja estiguin treballat al SAAS tindran tres mesos per superar un procés d’avaluació i poder canviar de categoria

Cures d'infermeria.
Cures d'infermeria. arxiu

L’auxiliar d’infermeria passa a millor vida. Des d’ara i a tots els efectes -també retributius- els col·laboradors dels infermers i les infermeres, peça bàsica en qualsevol engranatge sanitari, hospitalari, com la pandèmia va evidenciar, són tècnics en cures auxiliars d’infermeria (TCAI). El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) acaba de reconèixer l’esmentada categoria en el sí de l’empresa. Han estat quatre anys de lluita d’un grup de professionals en la matèria, que han acabat constituint-se en associació.

Un element substancial va ser, més enllà de la creació de l’associació professional, que el conveni col·lectiu que fa uns mesos va entrar en vigor ja incloïa una referència clara i indubtable als TCAI. Ara el SAAS ha iniciat el procés de reconeixement de la categoria laboral. Els TCAI ja formen part de la graella oficial de llocs de treball de l’hospital, quedant equiparats amb la resta de personal assistencial titulat de grau formatiu. I és que havent de tenir, o tenint, una formació equivalent, per exemple, als tècnics de transport sanitari, els TCAI, per la manca de reconeixement, estaven cobrant fins ara uns 138 euros mensuals menys.

-

Relacionat

Tècnics auxiliars sanitaris impulsen una associació que Govern manté ‘congelada’

A partir de la nòmina d’aquest mes de febrer, la retribució ja es veurà equiparada. S’equiparà, és clar, amb aquells que acreditin degudament la titulació corresponent. Els professionals que ja formen part de la plantilla del SAAS i no disposen de l’esmentada titulació hauran de superar, en els propers tres mesos, un procés d’avaluació de competències. Si el passen, podran canviar de categoria. Hores d’ara, però, el que no se sap és que passarà si no se superen aquestes proves.

Havent de tenir, o tenint, una formació equivalent, per exemple, als tècnics de transport sanitari, els TCAI, per la manca de reconeixement, estaven cobrant fins ara uns 138 euros mensuals menys

El reconeixement dels TCAI comportarà també canvis a nivell dels processos selectius per a incorporar nous professionals. Però aquests canvis no seran immediats. Durant aquest 2023, si els processos de selecció ja estan en curs o estan planificats, s’acceptaran candidats que disposin d’altres titulacions distintes al grau TCAI. En canvi, a partir de l’1 de gener vinent serà un requisit imprescindible per presentar-se als concursos laborals disposar de la titulació oficial andorrana o l’equivalent -i degudament convalidada al Principat- emesa a l’estranger.

El reconeixement dels TCAI ha estat rebut amb molta satisfacció pels professionals del ram. També per altres integrants de l’hospital, que tenen molt clar el compromís i la importància en la mecànica de funcionament de qualsevol hospital dels que històricament eren coneguts com a auxiliars d’infermeria, una denominació que resulta obsoleta si es té en compte que ja al 1995, en els països de l’entorn, es va adoptar la denominació de tècnics en cures auxiliars d’infermeria. La posada en marxa del reconeixement dels TCAI s’ha fet públic dins de l’hospital en un acte en presència del ministre de Salut, Albert Font, la secretària d’Estat Helena Mas, representants del SAAS, del comitè d’empresa, de l’associació de TCAI i sanitaris diversos.

Una vegada s’hagin formalitzat els canvis de categoria s’aniran duent a terme altres qüestions de caràcter més funcionals i logístics. Per exemple, en les targetes del personal o en la vestimenta dels professionals deixarà d’aparèixer-hi la denominació d’auxiliar d’infermeria i s’hi incorporaran les sigles TCAI.

Comentaris (4)

Trending