Tècnics auxiliars sanitaris impulsen una associació que Govern manté ‘congelada’

El col·lectiu, que vol valoritzar la seva feina i fer sentir la seva veu en un moment que està d’actualitat ja sia a l’hospital, ja sia al Cedre, fa més de mig any que va sol·licitar la constitució

-
-
Més d’un centenar d’auxiliars d’infermeria -el que oficialment s’anomenen tècnics auxiliars sanitaris- promouen la constitució d’una associació que serveixi per defensar la professió tot valoritzant la seva feina, fent sentir la seva veu i combatent l’intrusisme, entre altres coses. Fa més de mig any que els impulsors directes del col·lectiu van formalitzar la demanda a Govern i ara per ara només han rebut el silenci per resposta, fet que comença a preocupar i fins i tot, en alguns casos, a indignar.

En un moment en què la professió està més que mai a l’aparador públic per aspectes com el de la implementació de l’atenció centrada en la persona al Cedre, els tècnics auxiliars sanitaris volen reivindicar-se. No volen sentir-se deixats de la mà de Déu, que és una mica el que senten ara i, més encara, quan Govern els manté aturada la constitució de l’associació, que legalment creuen que és ‘l’arma’ legal per poder mostrar tota la seva força.

Hores d’ara no poden tenir ni tan sols la xifra exacta de professionals d’aquesta branca sanitària que són. Compten que són uns 300 a tot el país, encara que potser només la meitat tenen la titulació adequada. En aquest sentit, les fonts consultades recorden que la de tècnic auxiliar sanitari és una titulació de grau mitjà que està al mateix nivell que els tècnics en transport sanitari o els de farmàcia. La titulació en qüestió no es pot obtenir al Principat.

“Acabem sent els ulls de l’infermer o la infermera”, recorden des de l'organització en fase de constitució, que lamenta l'intrusisme que hi ha a la professió

És una professió cabdal en qualsevol centre sanitari o sociosanitari atès que “acabem sent els ulls de l’infermer o la infermera”, asseguren les fonts. Els auxiliars d’infermeria són els que més hores passen amb els usuaris, amb els pacients. Menys administrar els medicaments, els i les auxiliars fan pràcticament de tot però des d’una formació i un saber fer. En aquest sentit es lamenta també l’intrusisme laboral, molt sovint fomentat per les institucions oficials mateix

Les fonts consultades han indicat que en alguns casos, als estudiants d’infermeria se’ls adverteix que potser no hi haurà feina per a tothom, però que sempre podrà acabar fent d’auxiliar. Aquesta és una de les qüestions que des de l’associació, una vegada sigui reconeguda, es vol combatre, doncs es vol deixar clar que són dues responsabilitats laborals diferents i, en conseqüència, també dues formacions diferenciades.

En general, es vol lluitar contra el desprestigi que algunes vegades els professionals la infermeria auxiliar noten que s’aboca cap a ells. A voltes llançada des de responsables sanitaris que, entenen, haurien de ser els principals defensors atès que tots acaben formant part d’un mateix engranatge. Alhora, també consideren que tot sovint es pretén carregar el tècnic auxiliar sanitari amb tots els papers de l’auca quan això tampoc no els correspon. El primer pas, doncs, mirar que l’Associació de tècnics auxiliars sanitaris sigui una realitat.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending