El Govern va contractar Martinón coneixent els seus vincles passats amb el sector farmacèutic

Abans de signar l’acord d’assessorament, el doctor va informar l’executiu que havia col•laborat prèviament amb empreses, entre elles quatre fabricants de vacunes contra el coronavirus

El doctor Federico Martinón.
El doctor Federico Martinón.

L’assessor de Salut en matèria de vacunació, Federico Martinón, havia col·laborat prèviament amb diferents farmacèutiques, entre elles vàries de les que han creat vaccins contra la Covid-19. Des del Govern, s’ha volgut deixar clar que aquesta vinculació era coneguda, ja que el mateix metge la va traslladar abans de signar el contracte amb l’executiu. Un acord pel qual percep 1.000 euros mensuals, inicialment fins al 31 de desembre, tot i que es pot anar renovant.

Així es desprèn de la resposta que Salut ha facilitat a la consellera general no adscrita Carine Montaner. La parlamentària havia preguntat a Govern si “tenia coneixement dels possibles conflictes d’interessos” de Martinón. Des de l’executiu s’indica que l’expert “va lliurar un document de declaració de conflictes d’interessos” abans de signar el contracte. En ell, el facultatiu admetia que havia fet de consultor per a diferents empreses farmacèutiques de les quals havia rebut “suport a la investigació”, “suport no monetari valorat en més de mil euros” i “suport per a la realització de ponències o discursos”.

En concret, havia col·laborat per a diferents empreses farmacèutiques. Entre elles quatre creadores de vacunes contra al Covid-19: Pfizer, Sanofi Pasteur, Novavax i Janssen. També amb altres set: Biofabri, MSO, Merck, GSK, Roche, Seginus i Gillead. Des del Govern es va entendre que això no suposava un problema per a la tasca que havia de fer Martinón.

“El ministeri de Salut té contractat el té contractat per assessorar en matèria de vacunació contra la Covid-19 i promoure la divulgació científica i participar-hi, per afavorir un millor coneixement de la malaltia i del virus per part de la població i dels professionals de la salut, així com dels mecanismes per fer-hi front, especialment pel que fa a la vacunació”, s’explica des de Salut, tot remarcant que “en cap cas el contracte signat no assigna al doctor la funció de dirigir la campanya de vacunació”.

En la resposta també s’annexa el contracte signat amb Martinón. En ell s’estableix una contraprestació econòmica de 1.000 euros mensuals. Aquesta xifra es pot revisar anualment però mai superant l’IPC d’aquell exercici. La durada inicial és fins al 31 de desembre i es podrà renovar “en funció de les necessitats d’aquest servei mentre duri la crisi sanitària”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending