Govern entén que encara ha de tenir capacitat per aplicar mesures extraordinàries contra la Covid

Per ara, s’ha aprovat una nova pròrroga d’aquesta facultat fins a l’11 de juliol, però tant Justícia i Interior com Salut avancen que caldrà fer-ho durant més mesos vista l’elevada circulació del virus

El ministre de Salut, Albert Font.
El ministre de Salut, Albert Font. SFGA/J.A.VILADOT

La Covid-19 continua sent una amenaça a tenir en compte. Fins i tot malgrat que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) hagi aixecat l’estat d’emergència. El Govern així ho entén i considera, per tant, que ha de continuar podent disposar de la capacitat d’establir mesures extraordinàries en cas que el nombre de casos es dispari. Així, ha aprovat una nova pròrroga d’aquesta facultat fins a l’11 de juliol i avisa que la situació s’haurà de mantenir encara uns quants mesos.

Aquesta possibilitat emana de la modificació legislativa que, a inicis del 2021, es va fer amb les lleis de seguretat pública i sanitat. El Govern pot establir aquestes restriccions extraordinàries, però sempre sota el paraigua de l’aval del Consell General. La facultat està vigent des de la primera pròrroga, demanada el març del 2021 i s’ha anat renovant.

També ara. Hi havia una pròrroga vigent que expirava aquest dijous. Ara fa unes setmanes, però, es va fer una nova petició d’ampliar el termini. Aquesta, en estat dissolt el Consell General, va ser validada per la comissió permanent. S’allarga dos mesos més, fins a l’11 de juliol. Així ho apunta el decret que s’ha publicat al BOPA aquest dimecres.

En ell es deixa clar que juliol, almenys a l’entendre del Govern, no serà el final d’aquesta facultat. “L’anhel del ministeri de Justícia i Interior i del de Salut és retornar, tan aviat com sigui possible, a la situació prèvia a l’aparició de la Covid-19, sense que hi hagi necessitat d’establir mesures excepcionals”, s’indica. Malgrat tot, s’alerta que “actualment encara hi ha una circulació alta del virus” i, per tant, “en els mesos vinents cal seguir disposant de mecanismes que permetin establir mesures preventives i de control per minimitzar la transmissió en cas que apareguin noves variants que puguin produir una malaltia més greu o que puguin escapar-se de la immunitat adquirida gràcies a les vacunes”.

D’aquesta forma, el decret avança la voluntat de demanar una nova pròrroga de cara al juliol. Aquesta ja haurà de ser validada, això sí, pel ple del nou Consell General.

Comentaris (3)

Trending