El Govern demana dos mesos més per poder aplicar mesures extraordinàries contra la Covid

Els turistes que no siguin d’Espanya, França o Portugal o tinguin el passaport verd hauran de presentar un certificat de vacunació, un d’haver superat el coronavirus o una prova diagnòstica negativa per poder estar al país tres o més nits

La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, presentant les dades epidemiològiques.
La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, presentant les dades epidemiològiques. SFGA

El Govern vol mantenir durant dos mesos més, fins a mitjans de setembre, la capacitat d’aplicar mesures excepcionals per poder contenir la pandèmia provocada pel coronavirus. Per això, sol·licitarà al Consell General una nova pròrroga seguint el que li permet la modificació de la Llei de sanitat i la de seguretat pública adoptada a inicis d’any. Des de l’executiu es justifica la decisió, que es pren malgrat les bones dades sanitàries, tot posant en relleu la “incertesa” que provoca una situació que “és molt dinàmica”.

Per tant, el parlament haurà de validar una nova pròrroga d’aquesta facultat per establir restriccions que permetin controlar la pandèmia. La petició es farà arribar a la cambra perquè es voti al ple. De fet, fa relativament pocs dies que es va adoptar la que actualment està en vigor. El Consell General la va acceptar en la sessió del passat 10 de juny i es va publicar el dia 16. En aquest cas, era d’un mes i, per tant, la seva vigència acaba el 16 de juliol.

El portaveu de l’executiu, Eric Jover, ho ha argumentat recordant que “aquesta pandèmia ens ha ensenyat dues coses: que té molta incertesa i que és una crisi dinàmica”

I des del Govern s’entén que caldrà allargar-la encara més. Per això, s’ha aprovat fer la petició. A més, en aquest cas la demanda es farà per dos mesos. És a dir, fins al setembre. El portaveu de l’executiu, Eric Jover, ho ha argumentat recordant que “aquesta pandèmia ens ha ensenyat dues coses: que té molta incertesa i que és una crisi dinàmica”. Per tant, i malgrat admetre que “és cert que les dades són bones”, es considera que “cal tenir el paraigua legal que ens permet tenir els elements per actuar en cas de repunt”. Es tracta, ha afirmat, “d’una mesura de precaució”.

La petició coincideix, com reconeix Jover, en un moment on es manté la pandèmia sota control i amb “una clara estabilització a la baixa”, segons ha definit la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas. Així, en les darreres hores, només s’han detectat sis nous contagis (per un total de 13.873) al mateix temps que s’han tornat a reduir lleugerament els casos considerats actius: de 61 a 58, gràcies a nou noves altes.

La millor notícia es troba de nou a l’hospital. Tant la planta Covid com la unitat de cures intensives es mantenen buides de pacients amb coronavirus. Pel que fa al sistema educatiu, el curs finalitza amb sis aules amb alumnes confinats, de les quals només una totalment aïllada. Sobre quatre grups més es fa vigilància passiva per si algun estudiant desenvolupa símptomes.

Paral·lelament, i coincidint amb l’inici de la temporada d’estiu, Salut ha adoptat un nou decret on estableix els requisits per aquells turistes que vulguin passar tres o més nits al país. Ara bé, es tracta d’una normativa que no s’aplicarà ni als nacionals d’Espanya, Portugal o França així com tampoc als ciutadans de la Unió Europea que aportin el passaport verd. Per a la resta, qualsevol persona de sis anys en endavant haurà de presentar un de tres documents: un certificat de vacunació, un d’haver superat la malaltia o el resultat d’una prova PCR feta amb 72 hores d’antelació o una d’antígens amb un màxim de 48 hores.

Comentaris

Trending