Govern converteix l’equip de rastreig en l’Oficina Covid amb un exsecretari d’Estat del PS al davant

L’executiu crea el Laboratori Nacional d’Epidemiologia que en una primera fase estarà ubicat a les antigues dependències del departament d’anatomia patològica de l’hospital i el primer encàrrec que té és validar els tests salivals d’antigen

Bruno Bartolomé, a la dreta, deixa temporalment el ministeri d'Educació.
Bruno Bartolomé, a la dreta, deixa temporalment el ministeri d'Educació. BISBAT D'URGELL

L’equip de rastrejadors agafa volada. El ministeri de Salut el dota d’una entitat pròpia al marge de l’àrea d’epidemiologia i el transforma en l’Oficina Covid. Al capdavant d’aquest nou organisme, que s’encarregarà de perseguir el virus entre els contactes dels infectats però que també tindrà capacitats diagnòstiques, el Govern hi situa l’exsecretari d’Estat d’Interior socialdemòcrata -ara sense afiliació política- i actual inspector d’Educació Bruno Bartolomé. En paral·lel, l’executiu ha creat el Laboratori Nacional d’Epidemiologia, ubicat inicialment a l’hospital.

L’Oficina Covid serà directament un nou departament dins el ministeri de Salut i tindrà el seu emplaçament a l’edifici de les Columnes, a les antigues dependències de la Batllia. De fet, ja fa unes quantes setmanes que allí hi fan feina l’equip de traçadors. Després d’agafar personal per diverses vies, la voluntat és anar situant en aquestes tasques funcionaris que seran desafectats de les seves tasques actuals i seran ubicats, de forma temporal, en aquest nou organisme. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha deixat clar que la feina de l’oficina anirà més enllà del rastreig.

Bartolomé mantindrà per sota seu tot un seguit d’altres grups o responsables: la doctora Mireia Garcia continuarà coordinant la tasca de caràcter més diagnòstic en matèria epidemiològica; l’exdirectora assistencial adjunta del SAAS Carme Curcó s’encarrega del control dels ‘stop labs’ i la infermera Lourdes Bentanachs serà qui coordini els recursos humans de la nova oficina

Bartolomé, que ha ocupat diferents càrrecs de comandament també dins el món educatiu, serà l’encarregat de coordinar tot l’engranatge de l’oficina, i mantindrà per sota seu tot un seguit d’altres grups o responsables. Així, per exemple, la doctora Mireia Garcia continuarà coordinant la tasca de caràcter més diagnòstic en matèria epidemiològica. L’exdirectora assistencial adjunta del SAAS Carme Curcó s’encarrega del control dels ‘stop labs’ i la infermera Lourdes Bentanachs, molt criticada per la planificació laboral a l’hospital, serà qui coordini els recursos humans de la nova oficina.

Martínez Benazet també ha explicat que s’ha creat de manera formal el Laboratori Nacional d’Epidemiologia, que haurà d’anar jugant diversos rols tant associats amb el coronavirus com no en funció de l’evolució de la malaltia. Alhora, el desplegament d’aquest laboratori s’anirà fent per fases. En un primer moment, el laboratori operarà en l’àmbit hospitalari. I per aquest motiu s’ubicarà, d’entrada, a les antigues dependències d’anatomia patològica, a l’hospital.

Per ara, doncs, el laboratori el gestionarà el SAAS. Més endavant s’haurà de veure com evoluciona el projecte, que hauria de servir per impulsar la recerca i un sector de la biotecnologia al país. El primer encàrrec que se li fa des del ministeri de Salut, i en el marc de la validació d’eines per combatre el coronavirus, serà, segons que ha explicat el ministre Martínez Benazet, comprovar la fiabilitat dels tests salivals d’antigen que s’acabin poden usar, més aviat que tard, al Principat.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending