França enviarà 8.000 dosis de la vacuna moderna entre febrer i març

Benazet explica que l’OMS ha avançat que a finals del mes vinent també podria haver disponibilitat del vaccí creat per Johnson & Johnson, que se sumarien a les de Pfizer i AstraZeneca

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença al Consell General.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença al Consell General. DEMÒCRATES

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet ha anunciat que entre febrer i març França enviarà a Andorra fins a 8.000 dosis de la vacuna de Moderna. Aquestes se sumarien a les d’AstraZeneca que s’han de rebre via el programa Covax de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i les de Pfizer que arribaran des d’Espanya. De fet, es confia que en poques setmanes s’acceleri de forma notable el subministrament de vaccins. Fins i tot, a finals de març podrien estar disponibles, també via Covax, el produït per Johnson & Johnson.

Així ho ha explicat Benazet durant la compareixença davant la comissió de Sanitat del Consell General, centrada en bona part en explicar als parlamentaris el pla de vacunació, dividit en quatre fases. La primera s’ha pogut completar gairebé totalment amb les dosis rebudes de Pfizer. De fet, a partir de dimecres es començarà la segona tongada per abastar prop de 1.300 persones.

El ministre de Salut confia que aquest mes podria arribar la totalitat de la comanda de vacunes de la farmacèutica AstraZeneca que està aparaulada via el programa Covax

Les altres fases estan a l’espera que arribin més vacunes. Ara bé, segons el titular de Salut no caldrà esperar gaire per tirar-la endavant. I és que es confia que en les pròximes setmanes l’arribada de vaccins agafi velocitat de creuer. Segons ha explicat, des de França s’ha assegurat que s’enviaran 4.000 dosis del vaccí de Moderna aquest mateix febrer i 4.000 mes al març. És a dir, 8.000 aquests dos mesos.

“Ens ho ha confirmat l’ambaixador”, ha indicat. A banda, ha explicat que s’està ultimant el conveni que ha de donar cobertura legal a l’operació. “França ens ha enviat ja un document per fer apreciacions lligades a l’enviament, al nostre pla de vacunació, i ens ha assegurat que ens enviarà vacunes” ha comentat.

Paral·lelament, també s’haurien de rebre dosis d’AstraZeneca que, en un primer moment, no se subministraran a majors de 65 anys, i de Pfizer, via Espanya. Sobre la primera, el ministre ha indicat que l’expectativa del Govern és que aquest mateix mes es rebin totes les compromeses, fins a 26.400, tot i el document inicial de l’OMS que feia referència a només un percentatge del 15%. Sobre la segona, es manté el comentat els darrers dies: hi ha el compromís del govern de Pedro Sánchez de seguir enviant vaccins però no hi ha dates i xifres concretes.

A banda, segons s’han indicat des de l’OMS la creada per Johnson & Johnson encara ja el tram final del procés d’aprovació. La previsió és que pugui estar ja disponible a finals del mes vinent. Amb totes aquestes dades, Benazet s’ha mostrat convençut que, a finals de primavera, es podria haver assolit un percentatge de població vacunada entre el 60 i el 70%.

Més endavant hi ha vaccins d’altres farmacèutiques, en un estat més endarrerit d’investigació i d’anàlisi, que també podrien arribar. És el cas de la de Novavax o la de Sanofi. I, fins i tot, no ha tancat la porta, sempre que sigui validada per les autoritats comunitàries, a l’Sputnik V, la de Rússia: “La nostra estratègia és acceptar qualsevol vacuna que passi per l’Agència Europea del Medicament. Si la russa, que ha tingut una bona fase 3, per què no”.

Comentaris (3)

Trending