Fi d’un pont del Pilar excepcional amb inquietud per les conseqüències sanitàries que pugui tenir

Un Govern també colpejat pel coronavirus intenta calmar els ànims de molts ciutadans que no amaguen la por que la massiva afluència de turistes es pugui pagar amb un empitjorament de la pandèmia i, qui sap, un confinament que l'executiu vol evitar al preu que sigui a no ser que sigui imposat pels veïns

Comentaris

Turistes esperant a creuar el pas de vianants de la zona de la Rotonda.
Turistes esperant a creuar el pas de vianants de la zona de la Rotonda. Altaveu

Qualsevol pont del Pilar amb les imatges vistes de dissabte a dilluns als eixos comercials i a altres punts del país hagués provocat somriures a tort i dret. Enguany, el coronavirus ho canvia tot. I el que queda, més enllà de les vendes i les ocupacions hoteleres (que poc dubte hi ha que han estat importants) és la inquietud per les conseqüències que una massificació que, ho ha reconegut el ministre de Salut, “no és bona” pugui tenir en un Principat on la Covid-19 sembla sense control. Es vol evitar sigui com sigui un nou confinament, però potser ja no està a les mans d’un Govern al qual també ha afectat el virus.

Aquest dilluns les aglomeracions han tornat a ser importants. Menys, això sí, que les del cap de setmana, segurament perquè molts visitants ja han decidit durant el matí enfilar el camí de retorn cap als seus llocs d’origen, com ho evidencia el col·lapse viscut a la xarxa viària i que s’ha allargat fins pràcticament les 10 de la nit. Però, de nou, els carrers s’han vist envaïts de turistes. I novament són molts els ciutadans que, especialment a les xarxes socials, s’han preguntat (o directament ho han criticat) si són les millors escenes en un país on la setmana passada es va decretar el tancament gairebé de facto de bars, granges i similars -tret de servei de recollida o a domicili- i una estricta limitació -registre de comensals inclòs- dels horaris als restaurants.

Tot i admetre que “no és bona”, els responsables governamentals treuen ferro a la massificació d’aquests dies i recorden que cal “un equilibri” entre protegir la salut i l’economia

Potser per això, el cap d’un Govern on el coronavirus també ha arribat (un ministre positiu, Eric Jover; un altre confinat, Jordi Gallardo; així com el cap de gabinet, Guillem Casal, i diversos secretaris d’Estat) ha volgut sortir a donar unes explicacions que caldrà veure si són prou convincents o sobreviuen a l’evolució de la pandèmia els dies vinents. De fet, cal recordar, el mateix Xavier Espot fa dies que es va aïllar voluntàriament en haver mantingut contacte amb una persona infectada. El missatge oficial és que cal trobar “un equilibri” entre el combat contra l’epidèmia i mantenir amb vida l’economia -“ens paga els ERTO”, han recordat-.  

Les dades, però, continuen sent preocupants. Tot i que s’ha volgut vendre un cert optimisme, remarcant un descens de la taxa de reproducció (d’1,9 a 1,46), les xifres de nous contagis des de l’actualització de divendres passat indiquen 299 nous casos, a banda de dues defuncions. Per primer cop des que, al març, va esclatar la crisi sanitària, Andorra supera el miler de pacients que, ara mateix, pateixen la malaltia. 1.010.

El viscut el cap de setmana ha posat els pèls de punta a molta gent. I, entre ells, molts professionals sanitaris, inclòs l’equip que assessora el ministre. Fonts properes admeten que, almenys des d’aquest àmbit, les aglomeracions han tensat encara més la relació amb Benazet. Lamenten que, a la taula del Govern, s’acabi cedint davant interessos més econòmics i que no es faci cas a algunes de les recomanacions (o advertències, segons es vegi) que se li traslladen.

Els assessors del ministre Benazet li retreuen fa setmanes que cedeixi davant altres interesssos més econòmics i no es faci cas de les recomanacions que es donen

I un dels principals dubtes que segueix planant (intensificat, si cap) és si Andorra va o no cap a un enduriment de les mesures restrictives. Fins i tot, d’un confinament. Fonts consultades remarquen que, des del Govern, es té clar que cal fer l’impossible per evitar-ho. De fet, hi ha algun sector de l’executiu que entén que només hauria de ser una mesura en una situació ja molt extrema. En tot cas, apunten, si algú vol tancar fronteres que siguin uns països veïns on la situació també sembla desfrenada.

Si l’equilibri pel qual ha apostat el gabinet no acaba de ser compartit del tot -sobretot algunes formes d'afrontar-lo- pels assessors sanitaris, el mateix succeeix, però per motius ben diferents, entre els sectors més afectats per les mesures. Restauració, hoteleria i bars treuen, ja no ho amaguen, foc pels queixals i segueixen advertint que l’escabetxina entre els negocis pot ser històrica. Auguren que molts poden no tornar a obrir.

Espot anuncia un programa d'ajuts sense gaires concreccions per intentar calmar el sector dela restauració que treu foc pels queixalls

Cinc dies de l’anunci de les noves restriccions, Espot ha intentat (ja es veurà amb quin èxit) calmar els ànims anunciant un nou programa d’ajuts específic per a aquests àmbits. De concrecions, però, poques. Per no dir cap. Simplement el llançament de la pilota a la teulada dels ministres d’Economia i Finances perquè, des de casa, es treballi una proposta que sembla complicat que pugui satisfer els empresaris afectats.

El pont del Pilar es tanca, doncs, amb un regust més amarg que dolç. I, sobretot, amb preocupació. I amb una pregunta a l’aire: s’aconseguirà revertir la tendència o, al contrari, no caldrà lamentar que, enguany, Tot Sants caigui en diumenge i, per tant, no sigui un cap de setmana llarg que pugui atreure turistes perquè s’estigui, novament, en ple confinament?

Comentaris (6)

Trending