La falsificació de receptes de psicòtrops es dispara i Salut hi ha de posar ordre

El ministeri estableix de moment noves condicions per a la prescripció i la dispensació dels medicaments que contenen el principi actiu zolpidem, del grup de les benzodiacepines

L'Stilnox és un dels molts fàrmacs que conté zolpidem.
L'Stilnox és un dels molts fàrmacs que conté zolpidem. ARXIU

Si d’un temps ençà la falsificació de receptes de psicòtrops anava a l’alça, el confinament va fer disparar aquesta pràctica irregular i, fins i tot, delictiva. En un primer intent de posar ordre, o almenys de començar-ho a fer, el ministeri de Salut ha establert noves condicions per a la prescripció i la dispensació dels medicaments que contenen el principi actiu zolpidem, del grup de les benzodiacepines.

Les anomalies amb fàrmacs que contenen aquest principi actiu -com per exemple l’Stilnox, s’han incrementat molt. No només se n’estaria al cas des del punt de vista sanitari o administratiu. També la policia hauria estat alertada de la situació. El fet que moltes de les persones que usen aquests fàrmacs tot sovint refusin la cobertura de la CASS dificulta que es pugui traçar la dispensació dels mateixos. I les oficines de farmàcia, tot i estar periòdicament alertades, no sempre en fan el seguiment o el control pertinent.

Afegir un psicòtrop enmig d’una recepta amb altres fàrmacs sense cap relació amb aquell o, directament, fotocopiar receptes anteriors i alterar-ne la data estaria més a l’ordre del dia del que sembla. El cas d’un excàrrec institucional que va acabar detingut fa unes setmanes justament per falsificar receptes d’aquesta naturalesa hauria acabat suposant un punt d’inflexió. Va ser la gota que va fer vessar un got ja massa ple.

Feia molts mesos que s’estava al corrent de situacions anòmales. Però aquest 2020 els casos s’han disparat. El confinament, reconeixen les fonts, hi ha tingut molt a veure. D’una banda, per la dificultat de poder obtenir l’atenció mèdica necessària aquelles persones que necessitaven els fàrmacs amb l’esmentat principi actiu. Però també perquè en alguns casos, aquests fàrmacs s’usen com a complement o substitutiu d’estupefaents no reconeguts farmacològicament com la cocaïna.

Durant el confinament, l’accés a la cocaïna va ser més complicat. El tràfec de subministradors de droga no va ser tan fàcil com ho és amb les fronteres obertes. A més, el preu de la cocaïna, com el d’altres estupefaents, va arribar a triplicar-se

Durant el confinament, l’accés a la cocaïna va ser més complicat. El tràfec de subministradors de droga no va ser tan fàcil com ho és amb les fronteres obertes. A més, el preu de la cocaïna, com el d’altres estupefaents, va arribar a triplicar-se. Tot plegat va abocar a consumidors i altres persones a falsificar els documents mèdics, a alterar-los, davant l’evident preocupació dels responsables sanitaris.

D’aquí que finalment, almenys per aquells fàrmacs que continguin zolpidem, hi haurà a partir de la setmana que ve noves exigències. La prescripció dels medicaments amb zolpidem s’haurà de fer en una recepta individualitzada d’un metge autoritzat en què només aparegui aquest medicament i no hi constin altres medicaments o productes. Els medicaments amb zolpidem es poden prescriure per una durada màxima d’un mes no renovable.

Els fàrmacs esmentats només es podran dispensar si es porta la recepta amb les condicions anteriorment esmentades. Si a la recepta que conté el medicament amb zolpidem hi consten altres medicaments o productes, es poden dispensar aquests altres però en cap cas el que conté zolpidem. El farmacèutic haurà de segellar la recepta per la cara frontal i indicar el nombre d’envasos dispensats. El paper de les oficines farmacèutiques es vol que sigui molt més proactiu del que ho ha estat en algunes ocasions fins ara. 

La farmàcia haurà de conservar la recepta original, anotar la dispensació al llibre receptari oficial i indicar, a més, el nom, els cognoms i el número d’identificació de la seguretat social o un altre número d’identificació oficial de la persona que retira la medicació. Si el medicament és facturat a la CASS, es conserva una còpia d’aquesta recepta. Aquestes indicacions es contenen en un decret publicat aquest dimecres al BOPA que entra en vigor en set dies. Diverses fonts han indicat que no es descarta, si la disbauxa continua, ampliar les restriccions o les noves exigències a d’altres principis actius per evitar una situació que amoïna.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending