Europa autoritza la vacuna d'AstraZeneca també per a majors de 65 anys

La UE ha fet públic el contracte amb la farmacèutica, tot i que s'oculten detalls com el calendari d'entrega i el detall de les factures

Un vial del vaccí d'AstraZeneca.
Un vial del vaccí d'AstraZeneca. Altaveu

L'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) ha avalat aquest divendres l'ús de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca per a majors de 18 anys, inclosa la gent gran, perquè considera que és segura i suficientment eficaç. En un comunicat ha recomanat l'autorització comercial condicional d'una tercera vacuna a la Unió Europea. Malgrat admetre que no hi ha "suficients resultats" sobre la protecció als majors de 55 anys, el regulador de la UE creu que el vaccí serà igualment eficaç. 

"Com que hi ha informació fiable sobre la seguretat en aquesta població, els experts científics de l'EMA han considerat que la vacuna es pot utilitzar en persones grans", conclou el comunicat"Amb aquesta tercera opinió positiva, hem ampliat encara més l'arsenal de vacunes disponibles per als estats membres de la UE", ha celebrat la directora de l'EMA Emer Cooke. L'EMA especifica que la vacuna es pot utilitzar per a "adults més grans de 55 anys", amb la qual cosa s'esvaeixen els dubtes sobre la seva eficàcia en majors de 65 anys. No obstant, asseguren que la majoria dels participants en l'estudi tenen entre 18 i 55 anys, i que en informes futurs hi haurà una proporció més gran de majors de 65 anys. Fan palès, però, que la protecció està assegurada, tenint en compte els resultats que han tingut altres vacunes en aquests grups d'edat. Serà la tercera vacuna disponible a la Unió Europea, després de la de Pfizer i Moderna.

Al mateix temps, la Comissió ha publicat el contracte que va tancar amb AstraZeneca l'agost de l'any passat per a la compra de fins a 400 milions de la seva vacuna contra la Covid-19, si bé ha censurat el preu i la quantitat de dosis previstes per a cada mes. La publicació del contracte arriba enmig de la polèmica entre les autoritats europees i la farmacèutica, que vol rebaixar dels 80 a 120 milions de dosis inicialment previstes per al primer trimestre d'aquest any, fins als 39 milions, segons l'última oferta coneguda que ha estat rebutjada per les autoritats comunitàries.

Brussel·les ha fet públic el document en una setmana carregada de tensió entre ambdues parts després que AstraZeneca anunciés que no podrà lliurar les dosis promeses als Estats membres per al primer trimestre per problemes en una planta de producció. L'executiu comunitari havia sol·licitat formalment a l'empresa llum verda per a la publicació de l'acord. "Celebrem el compromís de la companyia cap a una transparència més gran", ha afirmat en una roda de premsa el portaveu de la Comissió Europea, Eric Mamer.

El document publicat, tanmateix, conté parts censurades per tractar-se d'informació confidencial, com ara "detalls de les factures", així com altres dades per "raons de seguretat". La CE continua en contacte amb AstraZeneca per negociar una solució satisfactòria per a totes dues parts, si bé fins ara les reunions amb la companyia han estat fallides.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending