Estats Units avala la vacuna de Janssen i Europa ho farà l’11 de març

Andorra tindrà accés a aquest vaccí, el quart en ser validat contra el coronavirus, via el programa Covax de l’Organització Mundial de la Salut

Vials de Janssen.
Vials de Janssen. ARXIU

La guerra contra el coronavirus acaba de guanyar més munició. Almenys, per ara, als Estats Units, a l’espera que, en unes poques setmanes, Europa també l’accepti. L’Agència del Medicament americana ha autoritzat la vacuna de Janssen, la branca farmacèutica de la multinacional Johnson & Johnson. Es tracta d’un vaccí al qual també hi podrà accedir Andorra per la via del programa Covax de l’Organització Mundial de la Salut.

A Estats Units, la vacuna podria començar a distribuir-se aquest mateix dissabte, després del vistiplau de les autoritats sanitàries, que han seguit els consells dels experts de l’Agència del Medicament. Aquests van dictaminar una eficàcia del 66% davant els casos moderats però del 85% enfront afectacions més greus, incloses noves variants del virus com la brasilera o la sud-africana.

El vacció té dues altres avantatges. El primer és que, a diferència dels altres tres aprovats de moment a Europa (AstraZeneca, Pfizer i Moderna), només cal una dosi. El segon és que pot emmagatzemar fins a tres mesos en condicions normals de refrigeració.

El vistiplau als Estats Units aplana el camí perquè la UE també validi el nou fàrmac. De fet, l’Agència Europea del Medicament podria aprovar-la el pròxim 11 de març. Es convertiria, d’aquesta forma, en el quart vaccí contra el coronavirus que arribaria al vell continent.

En el cas d’Andorra, hi tindria accés, tal com ha avançat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, via el projecte Covax, de l’OMS, que també ha de proporcionar 26.400 dosis de la d’AstraZeneca. S’espera que a finals de març o inicis d’abril es pugui començar la seva distribució.

Etiquetes

Comentaris

Trending