Estabilització de la pandèmia tot esperant l’accelerada final de la vacunació

Els contagis diaris queden per sota dels trenta, el que permet fer baixar el nombre de malalts actius i no incrementar la pressió hospitalària però queda el dubte de quan arribaran més vaccí

Ciutadans esperant per vacunar-se.
Ciutadans esperant per vacunar-se. G. P.

La lluita contra la pandèmia és altament complicada. Se sap. I malgrat que per diferents motius, entre els quals hi ha, és clar, la vacunació d’una part de la població, l’estabilització dels contagis amenaça de quedar encallada fins que no es pugui donar un impuls més notable i potser definitiu a la inoculació ciutadana. Les infeccions s’estan estabilitzant al tomb dels trenta diaris, lleugerament per sota. I això permet anar reduint el nombre de malalts actius i que la pressió hospitalària no creixi. Però no possibilita fer net.

Les darreres 24 hores s’han notificat 27 nous casos, segons que ha anunciat la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas. Com que en el mateix període de temps s’han donat per recuperades 36 persones, això fa que el saldo de contagiats actius baixi fins a 327, una xifra relativament baixa si es tenen en compte els indicadors de no fa pas tantes setmanes. És clar que en acostar-se a determinats volums de contagis, reduir-los encara més costa. I a l’hospital hi ha un pacient menys que ahir. Set a planta i tres a l’UCI dels quals dos necessiten ventilació mecànica.

helena mas
La secretària d'Estat Helena Mas durant la compareixença.

Més enllà de les xifres de malalts, tan o més importants és la de vacunats. Només 4.702 persones han rebut les dues dosis necessàries en tots els vaccins que fins ara han arribat al país. Cert que 25.328 han rebut una primera dosi i en ser AstraZeneca la principal farmacèutica subministradora per ara això vol dir que una bona part dels vacunats amb una sola dosi ja s’han immunitzat (o ho faran a les tres setmanes). Almenys sobre la teoria. Aquests dies, just fins demà, dissabte, s’està vacunant amb Pfizer. I a partir de llavors no se sap quan tornaran a arribar vacunes més enllà d’unes administracions més que es faran dimecres.

Mas ha insistit que el maig ha de ser un mes intensiu quant a vacunació però que no es tenen novetats ni de França, ni d’Espanya, ni de Portugal en relació amb l’enviament de més vacunes. Per ara, a la plataforma de registre per ser vacunats hi ha inscrites 41.879 persones, i la secretària d’Estat ha tornat a fer una crida a anar-se inscrivint. I a les empreses a deixar sortir els seus treballadors el temps necessari per poder-se vacunar. Un temps que no s’hauria de restar a l’assalariat i que tampoc no es podrà rescabalar l’empresa.

Comentaris (4)

Trending