La mascareta desapareix als interiors d’escoles i llocs de treball si s’està amb el grup habitual

Salut també suprimeix els cribratges periòdics i només se’n faran d’esporàdics per tal de valorar l’estat de la població infantil

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença. GOVERN D'ANDORRA

Els estudiants no caldrà que portin la mascareta dins de la classe quan estiguin amb els companys habituals. És a dir, dins del grup escolar de convivència. Aquesta és una de les decisions més destacades que han adoptat les autoritats sanitàries i que el Govern ha acordat aquest dilluns. Gran part dels alleugeriments tenen a veure amb la protecció facial, que es flexibilitza molt en interiors, com ara els llocs de feina, també amb les mateixes condicions que als centres educatius.

“Estem en un moment excel·lent de la pandèmia, amb una franca baixada. De moment no tenim a la vista cap altra amenaça i creiem que tindrem uns mesos molt bons”, ha indicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en anunciar les noves mesures adoptades o, el que és el mateix, la retirada d’algunes de les restriccions. Entre elles, la més destacada és el fet que, a partir d’aquest dimarts, els escolars no hauran de dur la mascareta a classe, sempre que estiguin amb el grup habitual de convivència. Sí que caldrà utilitzar-la als espais comuns interiors dels centres.

Benazet ha explicat que set de cada deu escolars d’entre 5 i 9 anys han passat la Covid. I el 54% dels menors de 5 anys també han superat el virus. Per tant, s’entén que “és difícil tenir ara un descontrol de la pandèmia amb aquest nivell d’immunització entre els nens”. La situació és ben diferent, al seu entendre, de la viscuda la tardor passada, quan, en certa forma, els més petits van ser la punta de llança de l’onada provocada inicialment per la variant Delta.

“Llavors, encara havia un percentatge de població escolar poc immunitzada i ens va agafar el moment que Delta tornava a créixer”, ha admès el ministre. Ara, en canvi, la decisió arriba “al final d’una onada i amb una immunització molt elevada; i amb una variant que no té res a veure quant a agressivitat tot i que vagi més de pressa”. De fet, ha assegurat que Òmicron “ens ha ajudat”, ja que la població està més protegida. Fins al 84% dels residents, sigui per haver passat la malaltia sigui per les vacunes -o per totes dues causes- té defenses preparades davant el coronavirus.

En l’àmbit escolar, Benazet també ha anunciat que es deixen de fer cribratges periòdics i que només es faran proves sentinella per valorar l’estat de la població educativa. De fet, els col·legis són només un dels llocs on cauen les mascaretes. També ho faran als espais de treball o reunions laborals i als entrenaments esportius a l’interior. La condició? La mateixa que a les aules: que s’estigui en un grup estable de convivència. A banda, també es permet que les sales de jocs i recreatives recuperin l’horari habitual.

És un nou pas cap a la “la vella normalitat amb precaucions”, ha volgut comentar Benazet. Els pròxims, encara sense data, podrien limitar les mascaretes a aquelles persones més fràgils i les que estiguin en vigilància passiva. També ha volgut remarcar que “no passem de tot a zero; ho fem de forma gradual per comprovar si tenim algun rebrot”.

Comentaris (3)

Trending