Es formen sis professionals del SAAS a Catalunya en trasplantament de còrnia

Les reunions continuen per tal d’integrar Andorra la xarxa catalana i encara es treballa en els protocols i els acords necessaris per a poder començar, amb previsió, a finals d’any

Una imatge de l'accés principal de l'hospital.
Una imatge de l'accés principal de l'hospital. Toni Solanelles

La feina per integrar Andorra a la xarxa de trasplantament catalana continua sense pausa. Les reunions entre ambdós territoris es mantenen per tal de concretar el projecte, a més d’establir els protocols i els acords necessaris per a  poder començar. Els primers passos, però, ja s’han fet en matèria de formació, i sis professionals del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) han rebut un curs sobre trasplantament de còrnia. Aquesta serà, previsiblement, la primera operació que es durà a terme quan es tanqui l’entesa.

El camí que queda al davant és llarg. Com s’ha indicat en nombroses ocasions des de l’Associació de trasplantats i donants d’Andorra (ATIDA), és procés que cal fer amb molta cura per deixar tot ben tancat. Però les reunions entre el Principat i Catalunya continuen i comencen a avançar. El primer que s’ha pogut fer ha estat una formació per als professionals sanitaris sobre el trasplantament de còrnia. El president d’ATIDA, Toni Gamero, ha destacat en nombroses ocasions que aquesta base era fonamental per poder començar a dur a terme les donacions.

Per tant, sis persones del SAAS van estar la setmana passada rebent un curs destinat a saber com dur a terme i traslladar les donacions de còrnia. Aquests tècnics seran els qui, en el moment que es comencin a dur a terme aquests intercanvis, comptaran amb els coneixements necessaris per poder dur a terme el procediment correctament. Per tant, tot i que els terminis encara no estan tancats, des d’ATIDA s’aventuren a estimar que els trasplantaments de còrnia podran començar a fer-se a finals d’aquest 2023.

Malgrat això, les eleccions que van tenir lloc el passat 2 d’abril han tingut incidència en les trobades. Sobretot, tenint en compte que gran part de les persones implicades en aquestes reunions són representants del Govern. Així, tan aviat com sigui possible tornar-les a celebrar amb normalitat, es continuarà puntualitzant alguns aspectes. El que està clar és que el de còrnia serà el primer trasplantament per les seves característiques, que faciliten la seva conservació i el trasllat. En segon lloc aniran els multiteixits.

Gamero remarca que “s’ha d’anar a poc a poc per poder arribar on volem arribar i que tot es pugui fer bé”. D’aquesta manera, recorda que és un procés que no requereix cap mena de pressa, sinó al contrari. “S’ha de tenir en compte aspectes tècnics i també altres legals, per tant, a poc a poc i bona feina”, indica Gamero. El que importa a ATIDA és que arribi el dia “en què podrem dir en la boca ben oberta que a Andorra es fan trasplantaments”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending