Un equip de radioncòlegs estarà operatiu en tres setmanes, però sense radioteràpia

Els experts serviran de “consellers” per als sanitaris de l’hospital, participant en els comitès de tumors, així com per prendre “les millors decisions” amb el futur del tractament

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a la roda de premsa d'avui.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a la roda de premsa d'avui.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha assegurat que l’equip de radioncòlegs contractats mitjançant concurs fa uns mesos per operar al Principat estaran actius “en dues o tres setmanes”. Aquest anunci ve arran la preocupació que es va tornar a fer notar ahir amb motiu del Dia Mundial del càncer de mama per la manca de radioteràpia al país.

Aquests professionals passaran a fer la funció d’una mena de “consellers” per als departaments oncològics de l’hospital. Tal com ha explicat Benazet, “participaran en els comitès de tumors, perquè els tractaments es decideixin en els millors criteris, i ens orientaran sobre el futur de la radioteràpia”, entre altres funcions. Aquesta és l’aposta del Govern per tal “d’acompanyar” als malalts oncològics enfront de la “inviabilitat” de poder instal·lar la maquinària necessària per poder fer la radioteràpia a Andorra.

Benazet ha afirmat que el tractament de radioteràpia “està canviant constantment” i seria “una mala gestió” adquirir una única màquina perquè hi ha “múltiples opcions”. El ministre ha justificat aquesta posició apuntant que “els millors resultats s’aconsegueixen als llocs on es poden concentrar tots els tractaments i els aparells que s’han d’utilitzar de manera combinada”.

Mostra d'una tomosintesis, que serveix per detectar la malaltia.

Relacionat

Millora la detecció precoç del càncer de mama, però manca tractament a Andorra

En contraposició, el ministre ha remarcat la posició del Govern per donar “un acompanyament” i per millorar aquesta estratègia que s’ha adoptat des del departament de Salut. Així, ha exposat que s’ha creat una tarifa quilomètrica, així com una genèrica que cobreix àpats i despeses de la persona que s’ha de traslladar fora, i del seu acompanyant. Per fer el tractament de radioteràpia, a més, s’ha posat al servei dels pacients el taxi individual, que ha sigut utilitzat per 79 persones.

“El nostre objectiu és acompanyar a les persones i estar al seu costat, trobar els tractaments més adequats”, ha puntualitzat Benazet. De moment, també ha posat sobre la taula els resultats del programa de detecció de càncer de mama, on des del gener de 2020, quan es va ampliar l’edat fins als 74 anys, s’han detectat 28 casos. I ha mantingut la posició en aquesta línia, “buscant implementar les peces que ens ajudaran a un diagnòstic ràpid”, i que amb el nou equip “es prendran millors decisions”. Per tant, el reclam del president de l’Associació Contra el Càncer, Josep Maria Saravia, de moment, cau en sac buit. “No sempre el confort equival a la millor solució per a la salut de la persona”, ha sentenciat el ministre.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending