L’envelliment de la plantilla del SAAS i les pròximes jubilacions, problema afegit per tenir relleus

El director assistencial assenyala que les dificultats per trobar professionals per cobrir les vacants es pot agreujar els pròxims anys de forma considerable a causa de l’edat dels actuals treballadors

Entrada a l'hospital.
Entrada a l'hospital. TONI SOLANELLES

La problemàtica per trobar professionals de la sanitat que vinguin a Andorra és important. Però, això es pot acabar agreujant de forma considerable tenint en compte l’edat mitjana de la plantilla del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i que molts dels treballadors es troben pròxims a l’edat de jubilació. El director assistencial, Marcos Gutiérrez, afirma que aquesta situació es té present en el moment de fer contractacions tot i que, de moment, es fa en funció a les places que es tenen vacants únicament.

Molts dels metges, generalistes i especialistes del SAAS estan a poc de jubilar-se. La plantilla, ha afirmat Gutiérrez, s’ha anat envellint de forma considerable i el fet de tenir dificultats per trobar relleus fa que les previsions de futur es vegin amb una mica menys d’optimisme del que es podria considerar. “És un problema que ens afectarà aquí, però també a Espanya i a França, perquè el relleu generacional està molt complicat”, apunta Gutiérrez. La solució a això seria contractar professionals que tinguin projecció i que hi vulguin fer carrera a Andorra, però això no està resultant gens fàcil.

Des del SAAS s’intenten fer contractacions basant-se en les vacants que van quedant. Però, actualment, trobar professionals que vulguin venir a Andorra és cada cop més complicat. Però no es tracta d’un problema específicament del Principat, a Espanya i França la situació és força similar, “estem en un moment molt delicat”. La visió sempre es té de fer contractacions “de personal amb projecció”. Però no està sent possible i molt menys fàcil, “tenim dificultats per trobar gent jove que es vulgui instal·lar aquí”. La situació, per tant, passa la barrera sanitària, i entra en l’àmbit socioeconòmic, “molt lligat al nivell de vida i l’accés a l’habitatge”.

LA IMPLICACIÓ DEL PERSONAL, MILLORABLE

La pandèmia va desgastar molt el personal sanitari, això és una evidència. Des del SAAS, a més, s’ha detectat una baixada de la implicació dels treballadors. “Hem tingut com a conseqüència un esgotament, però és un treball que s’ha de fer a poc a poc i que hem d’abordar”, apunta Gutiérrez. Cal, però, temps per poder revertir una situació que és actualment molt complicada. Amb la Covid-19, s’ha requerit una inversió de recursos personal molt important, “i ara hem de tenir un temps de marge per intentar solucionar-ho, no pot fer-se d’un dia per l’altre”.

Una de les mesures que assenyala Gutiérrez que s’ha dut a terme i que ha servit per pal·liar els ànims ha estat el canvi de conveni col·lectiu. “Les millores aniran a poc a poc, s’han d’anar implantant en la mesura del possible i s’ha d’anar evolucionant”, ha remarcat. La percepció és que ha existit una petita millora en la implicació i l’ambient laboral al SAAS. “Crec que durant el 2023 s’intentarà avançar el màxim possible en les aplicacions del conveni, i això ajudarà”, ha indicat el director assistencial.

Així mateix, es valoren i treballen altres eines i mesures per tal de recuperar una implicació que no es dona per perduda del tot. “Cal fer un desenvolupament de nous circuits assistencials”, ha indicat Gutiérrez. Però, també, s’ha observat que les preferències i prioritats dels treballadors han canviat, sobretot arran de la Covid-19. “Es tenen necessitats a nivell de vida molt més importants que la feina, és un canvi social que afecta a totes les esferes, i s’haurà de fer un canvi de model amb els treballadors”, ha remarcat.

Etiquetes

Comentaris (19)

Trending