Entren en vigor les noves multes per incomplir les mesures anticoronavirus

La modificació de la Llei de sanitat i la de seguretat pública s’ha publicat ja al BOPA i a partir de dijous permetrà agilitzar les sancions a qui no dugui mascareta o se salti una ordre de confinament i també les podran imposar els urbans

Agents de policia en un control a Sant Julià de Lòria.
Agents de policia en un control a Sant Julià de Lòria. ARXIU

A partir d’aquest dijous, Salut disposarà d’una nova eina legal per fer complir les mesures restrictives destinades a evitar la propagació del coronavirus. Serà quan entri en vigor la modificació de la llei de sanitat i de la seguretat pública que permetrà, entre altres aspectes, agilitzar la imposició de multes per desobeir ordres de confinament o l’obligació de portar mascareta. Aquestes també podran ser imposades per personal públic més enllà del ministeri de Salut, inclosos els agents de circulació.

El BOPA ha publicat aquest dimecres el nou text, un cop sancionat pels dos Coprínceps. Aquest marca la seva entrada en vigor per a dijous i, per tant, serà llavors quan es pugui aplicar les seves disposicions, que han de facilitar el control del compliment de les mesures restrictives per part dels ciutadans.

Benazet i Rossell, durant la roda de premsa de presentació de la modificació de la Llei de Sanitat.

Relacionat

La multa per desobeir l’aïllament a casa si es té coronavirus serà d’un mínim de 1.001 euros

Entre altres punts, la llei estableix l’obligatorietat de seguir les instruccions que donin les autoritats sanitàries per evitar la propagació de l’epidèmia, com ara l’ús d’elements de protecció com mascaretes o sotmetre’s a proves diagnòstiques. També, evidentment fer cas de les ordres de confinament.

En aquest darrer cas, qui desobeeixi una petició d’aïllament pel fet d’haver estat diagnosticat amb la Covid-19 o bé ser contacte d’un positiu s’arrisca a una sanció mínima de 1.001 euros. En aquest cas, la nova lleu ho tipifica com a falta greu. El text també estableix multes de 500 euros per aquelles persones que se saltin un confinament general, com el viscut durant els mesos de març, abril i maig.

Un altre canvi important serà el que permetrà incrementar, si es considera oportú, la capacitat d’inspecció i control. El Govern podrà habilitar altres treballadors públics que no formin part del personal del ministeri de salut per fer aquestes actuacions. Entre ells, els urbans, que també podran constatar infraccions com les anteriorment esmentades i comunicar-les a l’executiu perquè es facin els expedients corresponents.

A la llei també s’introdueix la possibilitat de tancar espais, locals i establiments d’ús públic com a mesura cautelar on s’hagi detectat algun incompliment de les mesures sanitàries mentre es tira endavant el procés sancionador. S’entén que “l’adopció ràpida d’aquest tipus de mesures és essencial per evitar que s’estengui la pandèmia”.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending