La cursa popular de l’illa Carlemany canvia de format

A causa de les restriccions per la Covid-19 s’ha hagut de cancel·lar, i des de Govern han preparat tota una campanya amb diferents activitats per promoure hàbits de vida saludables

Tots els implicats en la campanya d'hàbits saludables del 2021.
Tots els implicats en la campanya d'hàbits saludables del 2021.

La tradicional cursa popular, que tenia lloc anualment, s’ha hagut de cancel·lar a causa de les restriccions corresponents a la Covid-19. En el seu lloc, des de diferents ministeris, i amb la col·laboració dels comuns, s’ha preparat tota una campanya per promoure l’activitat física i hàbits de vida saludables per a tota la ciutadania i, com a novetat, per a diferents col·lectius. Així, la cursa serà substituïda per caminades a les parròquies, zumba, spinning i un gran ventall de possibilitats. “Volem continuar recordant que hem de fer activitat física”, ha remarcat la ministra de Cultura i Esport, Sílvia Riva.

“Aquestes activitats, a diferència de l’esport, es pot fer independentment de la condició física”, ha assenyalat la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas. En aquest sentit, totes les possibilitats s’han plantejat des d’un vessant inclusiu, perquè tothom hi pugui participar i, d’aquesta manera, “evitar el sedentarisme”, ha apuntat Mas. La ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés, ha explicat que la participació de diferents associacions ha sigut clau per poder refermar aquest punt.

Les activitats que es plantegen tindran lloc durant dues setmanes, del 20 de setembre al 3 d’octubre. El lema escollit ha sigut ‘Mou-te per la teva salut’, i s’ha treballat amb les set parròquies del país, que han organitzat diferents cites que presentaran pròximament. Eva Choy, cònsol menor d’Ordino, ha representat els comuns i ha explicat que, la principal novetat d’aquest any és una marxa popular, adaptada a les mesures sanitàries. En total comptarà amb tres quilòmetres, perquè tota la població pugui participar, i les inscripcions es podran fer des del 6 de setembre fins al 2 d’octubre. “Volem impulsar l’esport i evitar les aglomeracions, coordinant l’activitat de manera separada, a l’aire lliure i amb circuits adaptats per tothom”, ha assenyalat Choy.

Així mateix, les associacions també comptaran amb una programació d’activitats inclusives i centrada en els diferents col·lectius vulnerables i amb malalties de risc. Pallarés ha explicat que hi participaran fins a deu associacions del país, que s’han volgut implicar en aquesta promoció d’hàbits de vida saludables. Per complementar, s’ha preparat també un decàleg de consells i recomanacions adaptats a les necessitats dels col·lectius.

Riva també ha explicat que, a banda d’aquelles cites que impliquen exercici físic, també s’han preparat diverses activitats més enllà de la pràctica, per donar a conèixer el que s’està fent i s’ha fet al país. Per exemple, una exposició d’imatges al centre comercial illa Carlemany, o la inclusió de preguntes relatives a l’activitat física. “Aquestes accions ens ajuden a assolir un hàbit saludable”, ha remarcat la ministra.

Choy també ha explicat que, buscant la implicació de la ciutadania i per fer-los un obsequi, es posarà a la venda una samarreta i una mascareta solidària, que han comptat amb el patrocini del centre comercial Illa Carlemany. El seu preu serà simbòlic, únicament un euro, i es podran recollir als comuns presentant la inscripció a una de les set marxes populars. El que es reculli anirà destinat a les associacions que han participat en la campanya.

Segons ha explicat Mas, és important portar endavant aquest tipus d’iniciatives a Andorra, on s’està molt lluny d’aconseguir acomplir les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Per tant, totes les activitats s’han fet amb la intenció de seguir aquestes directrius i crear un hàbit en les persones que hi participen. “Cal que la població acumuli entre 30 i 60 minuts diaris d’activitat física”, ha apuntat la secretària d’Estat.

Comentaris (2)

Trending