Crida a continuar-se vacunant: més dosis d’AstraZeneca i ‘estrena’ de les de Moderna a la vista

Aquelles persones que han passat la malaltia fa menys de 180 dies i ho vulguin seran injectades a partir de dijous; el ministeri assegura que els vaccins funcionen i la protecció és molt més duradora del que es pensava

Al recinte de l'antiga plaça de braus s'hi ubicarà el multifuncional.
Al recinte de l'antiga plaça de braus s'hi ubicarà el multifuncional. Toni Solanelles

Tot i el rebrot, que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, no ha pas negat, ben al contrari, si la pandèmia està sota un relatiu control és gràcies a la vacunació. De majors de 45 anys no hi ha cap contagi, i si s’ha detectat recentment, els símptomes són de caràcter lleu. La majoria de nous positius se situen en la població d’entre 15 i 25 anys, que estava en plena fase de vacunació i “encara no estava prou protegida”. El titular ministerial ha fet una crida a continuar-se vacunant partint de la base que “les vacunes funcionen”.

De fet, Martínez Benazet ha assegurat que els efectes protectors del vaccí estan sent molt més duradors del que es pensava, i només en el cas que aparegui alguna variant que acabi superant els efectes del vaccí caldrà revacunar-se. Mentrestant, podrà passar temps abans de tornar-ho a fer. Això sí, aquells que no ho hagin fet, estan cridats a fer-ho. A partir d’aquest dijous estan cridats a injectar-se aquelles persones que fa menys de 180 dies que van passar la malaltia i no s’havien pogut vacunar. Martínez Benazet també ha assegurat que “ara és prioritari que es vacunin els vulnerables que s’estan convencent” perquè passin per la punxada.

En general, el ministre ha destacat el nivell d’adhesió de la població andorrana. Fins i tot els més joves -per ara no es preveu vacunar per sota dels 16 anys- han sol·licitat ser vaccinats. Un 64% dels potencials vacunables han demanat poder-ho fer. Hi ha franges d’edat, com la de 65 anys, on l’adhesió pràcticament arriba al 80%. Aquest fet ajuda se’ns dubte a alleugerir el rebrot que hi ha actualment, que no té cap episodi centralitzat. “És una cosa difusa”, ha explicat el responsable ministerial de Salut.

Martínez Benazet ha afirmat que no cal patir pel fet de poder disposició de vacunes. “N’hi ha per a tota la població”, ha dit el ministre, que ha explicat que ja està tot apunt perquè arribin les dosis llargament promeses de Moderna que havien de viatjar al Principat via França i que també està previst un nou carregament d’AstraZeneca. Encara que no ho ha dit clarament, sembla que aquest podria ser l’enviat per Portugal.

I és que quan se li ha demanat al responsable ministerial si perillava el carregament anunciat per l’administració portuguesa durant la celebració de la Cimera Iberoamericana atès el repunt que hi està havent en aquell país, Martínez Benazet ha assegurat que no només no perillava sinó que molt aviat arribaria aquell vaccí anunciat. Seguidament ha parlat de la vacunació a partir de dijous d’aquells que fa sis mesos que han passat la malaltia. Des d’aquest dilluns se segueix vacunant amb segones dosis de Pfizer. Un 64,3% de la població ja ha rebut almenys una dosi i el 41,7% té administrada la pauta completa.

Comentaris (5)

Trending