Covax farà arribar dosis Pfizer a partir del febrer i no preveu reducció de la partida d’AstraZeneca

Salut preveu que després de la jornada d’aquest dilluns més de 700 persones hagin rebut la primera inoculació del vaccí contra el coronavirus

Vacunació d'un sanitari a l'hospital.
Vacunació d'un sanitari a l'hospital. SAAS

El consorci internacional Covax ha comunicat aquest dilluns a les autoritats sanitàries andorranes que a partir del mes de febrer té intenció d’enviar algunes dosis de la vacuna Pfizer, que s’afegirien a les que proporciona l’Estat espanyol. Alhora, per ara no s’hauria tingut notícies que la reducció de la producció de vacunes d’AstraZeneca i Oxford hagi de tenir cap afectació en relació amb la partida de 26.400 dosis que ha de rebre Andorra durant el primer trimestre d’aquest any.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha donat alguns detalls sobre com avança la vacunació al país. Fins aquest matí s’havien inoculat la primera dosi de Pfizer a un total de 576 persones, majoritàriament personal sanitari i residents en centres sociosanitaris. El titular ministerial pronostica que durant la jornada d’aquest dilluns “passarem de les 700” inoculacions. Martínez Benazet espera que “aquest bon ritme i bona tolerància” es mantingui. Ha explicat el ministre que les úniques incidències que s’han detectat producte de les vacunacions són al·lèrgies molt poc significatives.

No se sap quan arribaran noves dosis des d’Espanya, amb la qual cosa la segona fase de vacunació, que té a veure amb les persones de més edat del país, tampoc no té data de posada en marxa

Martínez Benazet ha explicat que “creiem que no ens afectarà” la frenada de producció de la vacuna promoguda per AstraZeneca i Oxford. Alhora, a partir del febrer haurien d’arribar via Covax algunes vacunes més de Pfizer. Serà una quantitat petita i no està clar quan estaran disponibles, igual com no se sap quan arribaran noves dosis des d’Espanya, amb la qual cosa la segona fase de vacunació, que té a veure amb les persones de més edat del país, tampoc no té data de posada en marxa. Sobre el conveni amb França perquè arribin al Principat dosis de Moderna tampoc no hi ha avenços.

Martínez Benazet ha descartat per ara vacunar aquelles persones que han passat la malaltia i tenen anticossos. Alguns experts creuen adient i recomanable inocular les persones que han superat la malaltia als tres mesos d’haver-ho fet. El ministre, però, ha explicat que aquells que han passat la malaltia els darrers tres mesos no cal que es vacunin i que en relació amb el personal sanitari i els residents sociosanitaris que cada dos mesos són controlats serològicament, mentre tinguin un nivell alt d’anticossos no seran vacunats tampoc.

Salut considera que el 22% de la població, unes 17.000 persones, haurien passat la malaltia al Principat i la majoria hauria hagut d’haver creat immunitat. Amb tot, només se sabria del cert si es fes un control serològic. “Ens ho hem plantejat, però ara per ara hem prioritzat la vacunació i els cribratges de diagnòstic”, ha advertit el ministre, que ha explicat que hi ha hagut molt poques reinfeccions, que l’única persona que no s’ha infectat a Sant Vicenç d’Enclar és la resident que va superar la Covid a la primera onada i que una setmana després de la inoculació de la segona dosi és quan la immunització pren el seu efecte.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending