Continua l’escalada de la Covid: relaxament, contagi més veloç i no aïllar-se en són la causa

Les darreres 24 hores s’han notificat 46 nous casos positius, que fan pujar el nombre de malalts actius fins a 428, amb deu pacients a l’UCI tots ells intubats

Una ambulància del 116 a l'entrada de l'hospital.
Una ambulància del 116 a l'entrada de l'hospital. Toni Solanelles

La nova escalada de casos positius de Covid continua a l’alça. I de quina manera. Les darreres hores s’han notificat 46 nous contagis, que situen en 428 els malalts actius, dels quals deu estan hospitalitzats a l’UCI, un més que ahir, i tots intubats. Ja no es tracta del Carnaval o els brots d’Arinsal o el Tarter. Hi ha tres factors clau: la ciutadania, per cansament, està relaxant les mesures de precaució; el virus cada vegada és més ràpid; i als traçadors els costa més arribar als potencials infectats perquè els positius no faciliten la informació necessària.

 

Les fonts consultades no han pogut assegurar que la soca britànica, més contagiosa que la de Wuhan, sigui ja majoritària al país. Però si no ho és, poc li’n falta. Els especialistes en el control i tractament de la malaltia cada cop observen com els contagis són més ràpids, fet que lliga ben plausiblement amb aquestes variants del virus més infectives. Un altre fenomen amb el qual s’estan trobant les persones que han de fer front al control de la pandèmia és que o bé les persones als quals se’ls prescriu aïllament no el respecten, o el respecten només parcialment, o bé els positius no reconeixen els seus contactes per oblit o, simplement, per evitar ser el causant del confinament d’un tercer.

La xifra total de casos des de l’inici de la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2 al Principat és d’11.591 persones (46 més que la darrera notificació) i es registren un total de 11.050 altes (36 més). El total de defuncions fins a la data és de 113. Sortosament aquesta xifra no ha variat des de fa uns quants dies. Producte del nombre de nous contagis i d’altres donades, actualment hi ha 428 casos actius, deu més que aquest dilluns.

Set persones resten ingressades a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i deu, com s’ha dit a l’UCI –totes elles requereixen ventilació mecànica–. Tres han deixat la planta ordinària però una més ha passat a ser intubada. A la planta Covid-19 habilitada al Cedre no hi ha cap ingressat. Durant la jornada d’ahir es van administrar 116 vacunes i el més preocupant de tot és que les dosis disponibles s’acaben i no hi ha calendari per a noves arribades. Finalment, pel que fa a la població escolar, 23 aules estan sota vigilància activa –10 en total i 13 en parcial– i 37 en vigilància passiva.

Comentaris (10)

Trending