Els contagis de la segona onada de coronavirus, a punt de superar els de la primera

Al llarg del cap de setmana s’han detectat 117 casos nous, que fan que els pacients actius tornin a créixer fins als 429, dels quals vuit es troben ingressats a l’hospital i dos a l’UCI

Preocupació a l'hospital, on s'ha clausurat la planta de cirurgia.
Preocupació a l'hospital, on s'ha clausurat la planta de cirurgia. Altaveu

El cap de setmana ha confirmat que el coronavirus s’està descontrolant de nou al país. Fins a 117 nous positius confirmats des de l’actualització sanitària efectuada el passat divendres fan que  el nombre de casos de la segona onada estigui ja ben a prop d’igualar primer i superar després els de la primera tongada. A banda, la situació a l’hospital de Meritxell, sense que encara sigui alarmant, ja comença a complicar-se, amb vuit ingressats, dels quals dos sota cures intensives.

Queda clar que, igual que a altres llocs de l’entorn, el coronavirus incrementa al Principat la seva expansió. Al llarg del cap de setmana, la confirmació de nous pacients segueix un ritme, com a mínim, preocupant. De fet, tant que el Govern ha hagut d’adoptar una nova sèrie de mesures restrictives. Des del divendres, s’han detectat fins a 117 positius de Covid-19. Això eleva el total de persones que, des de l’esclat, al març de la crisi sanitària, han patit la malaltia a 1.681.

D’aquests, 806 corresponen a la segona onada de la pandèmia, iniciada a mitjans de juny. És a dir, en poc més de dos mesos s’està a punt de superar els 875 afectats de la primera, que es va allargar uns tres mesos. Cert és que, a diferència de llavors, per ara no s’ha de lamentar cap víctima mortal -es mantenen en 53- i una gran majoria de pacients han patit afectacions molt lleus o, fins i tot, no han presentat símptomes.

Al llarg del cap de setmana també ha continuat un degoteig de persones que obtenien l’alta mèdica. En concret, 35, fet que situa en 1.199 els qui s’han curat al llarg de tota l’emergència sanitària. I, de retruc, els casos actualment actius se situen en 429.  A poc a poc, a més, la situació a l’hospital es complica. De moment, amb una xifra d’ingressats relativament assumible. Hi ha vuit persones, de les quals sis estan a planta. Dues més, es troben a la unitat de cures intensives i una d’elles amb ventilació mecànica.

El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat que cada vegada es fa més difícil poder fer la traça dels casos. Així, actualment hi ha un 10% dels positius que es diagnostiquen que no hi ha manera de saber-se l'origen. Un 60% més dels positius deriven de casos ja coneguts, és a dir, de contactes prèviament aïllats. I el 30% restant, aproximadament, són casos nous però dels quals se'n pot determinar més o menys l'origen. 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending