Per poder tirar endavant el projecte, era necessari introduir modificacions a dues lleis: el Codi de l’Administració i la d’ordenació del territori i urbanisme. Els canvis havien de donar empara normativa a la cessió dels terrenys de Casa Rossell. Finalment, el text no es va tramitar per la via d’extrema urgència sinó únicament per la d’urgència, fet que ha permès als grups la possibilitat de presentar esmenes. I això és el que va fer la bancada socialdemòcrata.
En concret, es va proposar introduir modificacions a l’article que es referia al Codi de l’Administració. Aquest estableix que “els béns la utilització o l’explotació pública dels quals no sigui previsible poden ser cedits temporalment i gratuïtament a altres administracions públiques o entitats del sector públic, a l’efecte de destinar‐los o cedir‐los al seu torn a entitats o societats participades per aquestes administracions o entitats, sempre que sigui per a fins d’utilitat pública o social o per a projectes estratègics que hagin estat declarats d’interès nacional”. Inicialment, s’indicava que “la declaració d’interès nacional del projecte estratègic correspon al Govern i s’ha d’adjuntar una memòria justificativa i acreditativa a l’expedient”.
L’esmena del PS volia canviar la potestat de fer aquesta declaració d’interès nacional al Consell General, sempre a proposta del Govern. El treball en comissió ha permès arribar a un consens per establir un nou redactat del text en el qual s’estableix que “per poder cedir o destinar els béns en les condicions establertes al paràgraf anterior, caldrà l’autorització del Consell General si es tracta de béns de titularitat del Govern, del Consell del Comú, si es tracta de béns de titularitat dels Comuns i de l’òrgan sobirà dels Quarts si es tracta de béns titularitat dels Quarts”.
Per tant, això vol dir que l’operació de cessió dels terrenys de Casa Rossell a Actua perquè aquests siguin la ubicació del futur laboratori no podrà ser aprovada únicament pel Govern. Caldrà, també, que sigui validada pel ple parlamentari.
El segon canvi al projecte de llei també fa referència al Codi de l’Administració quan parla dels contractes d’explotació dels béns quan aquests s’atorguen de forma directa i sense una subhasta pública, opció que queda reservada a motius “per raó de les particularitats del bé, la limitació de la demanda o la singularitat de l’operació”. Del text original s’ha tret la possibilitat de permetre-ho per “una urgència resultant de circumstàncies imprevisibles”. A banda, el projecte legislatiu que serà aprovat dijous obliga a “informar al Consell General de les adjudicacions directes acordades (...) en el termini de 48 hores a partir de la decisió d’adjudicació i publicar‐les al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra”.
Comentaris (1)