Comminen les embarassades que sospitin haver menjat sobrassada ‘Escaubells’ a consultar el metge

La listeriosis pot ser letal pel fetus provocant un avortament en el decurs de la setmana posterior al consum del producte que porti el bacteri

Una dona embarassada, per a qui la listeria pot tenir conseqüències fatals.
Una dona embarassada, per a qui la listeria pot tenir conseqüències fatals. arxiu

Encara que es creu que hi ha poques possibilitats que una dona gestant hagi consumit la sobrassada ‘portadora’ del bacteri de la listeria, el risc zero no hi és. Per aquest motiu professionals de la salut comminen aquelles dones embarassades que sospitin haver menjat sobrassada ‘Escaubells’ que podria generar lesteriosis, que contacten de forma immediata amb el ginecòleg, el metge referent, les permanències mèdiques (871017) o si escau, que acudeixen a Urgències.

Divendres, el ministeri de Salut va emetre una alerta sanitària demanant evitar el consum de sobrassada de la marca ‘Escaubells’, concretament del lot número 042223 que havia estat comercialitzat al Pas de la Casa i s'havien venut poques unitats del producte abans de la seva retirada. L’establiment encarregat de la producció d’aquesta sobrassada va detectar, mitjançant els procediments de control rutinaris, que l’esmentat lot podria estar contaminat pel bacteri Listeria monocytogenes, conegut per causar la malaltia de la listeriosi.

Sobrassades de la marca 'Escaubells'

Relacionat

Retirat un lot de sobrassada de la marca 'Escaubells' perquè podria provocar listeriosi

Per aquest motiu va procedir a la retirada de tot el producte disponible al mercat. Des de salut s'aconsella a tots els consumidors que hagin pogut adquirir la sobrassada ‘Escaubells’ del lot possiblement afectat, que el retornin a lloc de compra. La listeriosi és una malaltia que pot afectar especialment a persones amb sistemes immunitaris debilitats, dones embarassades, nounats i adults majors. Els símptomes comuns de la listeriosi inclouen febre alta, dolors musculars, nàusees, vòmits i diarrea.

Cada any, hi ha d’una a dues dones que perd el nadó que esperava a causa de la listeriosis. El 2020 hi va haver dos avortaments causats per la listeriosis. El 2021 no hi va haver cap cas, però l’any passat hi va haver un avortament i enguany s’ha produït una interrupció involuntària per lesteria en un embaràs que es trobava al quart mes

En el cas de les gestants, hi ha un risc suplementari encara. La listeria pot ser letal pel fetus provocant un avortament en el decurs de la setmana posterior al consum. Per això és tan important, imperatiu de fet, que les dones gestants que sospitin que hagin pogut ingerir l’esmentada sobrassada contactin amb un professional sanitari, que de ben segur que els acabarà aconsellant una profilaxis antibiòtica.

Cada any, hi ha d’una a dues dones que perd el nadó que esperava a causa de la listeriosis. El 2020 hi va haver dos avortaments causats per la listeriosis. Un embaràs de primer trimestre i un de tercer van interrompre’s malauradament per dita malaltia. El 2021 no hi va haver cap cas, però l’any passat hi va haver un avortament d’un embaràs de set mesos i mig i enguany s’ha produït una interrupció involuntària per lesteria en un embaràs que es trobava al quart mes.

Certament, pel cas advertit divendres és complicat que hi hagi un ensurt. Però cal anar amb cura. I és complicat que hi hagi cap complicació perquè l’abast del lot de sobrassada ‘contaminat’ és molt petit i perquè la majoria d’embarassades no haurien de consumir embotit, tipologia alimentària en què s’inclou la sobrassada. Aquest producte, s’ha dit, teòricament està contemplat dins l’embotit i les que no han passat la toxoplasmosis (70% aproximadament) no en poden menjar per la toxoplasmosis.

Però les que sí que són immunes a la toxoplasmosis, en mengen habitualment perquè amb els controls sanitaris a la indústria és estrany que sorgeixi l’anomalia ara detectada. Per norma, les dones gestants no poden menjar res no pasteuritzat o d’elaboració artesanal no sotmès als controls sanitaris pertinents.

Etiquetes

Comentaris

Trending