Col·locar un marcapassos o un ‘stent’ es podrà fer en el 80% dels casos a Andorra

El Govern acorda incloure a la cartera de serveis sanitaris els actes de cardiologia intervencionista i hemodinàmia

Radiografia d'un pectoral amb un marcapassos instal·lat.
Radiografia d'un pectoral amb un marcapassos instal·lat. ARXIU

Més o menys, vuit de cada deu actuacions en matèria de cardiologia intervencionista i hemodinàmia que es prescriuen al Principat -col·locar un marcapassos o un ‘stent’ intracoronari, realitzar coronariografies…- es podran fer a Andorra mateix d’aquí un temps. El primer pas és incloure a la cartera de serveis sanitaris els actes d’aquesta naturalesa. I, el segon, posar en marxa des del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) un concurs internacional per tal de triar l’equip que farà aquesta feina.

O molt canvien les coses o els especialistes ja tenen nom i cognom. Concretament, cognom i alhora marca referent. Brugada. Que per això l’eminent cardiòleg català Josep Brugada fa uns mesos va ser autoritzat a treballar al Principat i per un període de cinc anys. La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, que ha mirat de deslligar l’aterratge de Brugada al país amb el fet que ara s’incorporo la cardiologia intervencionista a la cartera de serveis, ha recordat que el cardiòleg pretén fer un projecte privat a Andorra. Però, ha reconegut també, s’ha presentat al concurs internacional. Més clar… En tot cas, Mas i el ministre portaveu al rescat Eric Jover han ressaltat que es tracta “d’internalitzar serveis per poder donar atenció sanitària de primer nivell”.

El doctor Josep Brugada.

Relacionat

El reconegut cardiòleg Josep Brugada s'instal·la durant cinc anys a Andorra

El nou servei hauria de permetre la realització a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell de les tècniques bàsiques i programades, mantenint la derivació a centres de referència de les tècniques més complexes o les més urgents –incloent-hi el codi infart–. Concretament, es preveu que es puguin realitzar al Principat aproximadament el 80% de les intervencions que es prescriuren, com s’ha dit.

Així doncs, s’afegeix a la nomenclatura general d’actes professionals, procediments i pròtesis de la Caixa Andorrana de Seguretat Social la coronariografia diagnòstica, coronariografia terapèutica o angioplàstia, estudi electrofisiològic, ablació per radiofreqüència, implantació de marcapàs o canvi de generador o de marcapàs.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending