El COIA denuncia “el biaix salarial” que hi ha entre el sector públic i privat

La presidenta del Col·legi d’Infermeres, Isabel Vallejo, ha exposat les diferències salarials que hi ha entre el sistema sanitari públic i privat, una qüestió que vol tractar amb el nou executiu, així com el desplegament dels reglaments de la Llei de professions titulades de la salut

Isabel Vallejo en l'acte del Dia Internacional de la Infermeria
Isabel Vallejo en l'acte del Dia Internacional de la Infermeria

La presidenta del Col·legi d’Infermers i Infermeres d’Andora (COIA), Isabel Vallejo, ha denunciat les diferències salarials que hi ha entre els professionals que treballen en el sector públic amb els que ho fan al sector privat. Manifesta que els que exerceixen en el sistema sanitari públic cobren un salari més elevat, tot i que posa en relleu el greuge comparatiu que es viu al Centre Penitenciari en què “una infermera que treballa per Govern i és funcionària cobra menys que una que els hi dona suport, però està contractada pel SAAS”. 

Solucionar el “biaix salarial” que hi ha actualment entre el col·lectiu de la infermeria que treballa en el sector públic i el privat, però també entre funcionaris i treballadors del SAAS. Aquesta és una de les prioritats que s’ha marcat la presidenta del Col·legi d’Infermers i Infermeres d’Andorra, en el marc del Dia Internacional d’aquesta professió. “El sistema públic ofereix un sou més alt que el sistema privat i això també passa als països veïns, ha manifestat. Afegeix que “ara mateix tenim un greuge comparatiu al Centre Penitenciari amb les infermeres que treballen pel Ministeri d’Interior que cobren com a funcionàries i, en canvi, n’hi ha una que és del SAAS, que els hi dona recolzament i cobra més, per tant, no és equitatiu”.

D’altra banda, amb el futur ministre o ministra de Salut, volen tractar els reglaments que se’n deriven de la Llei de professions sanitàries. Segons Vallejo, els més urgents fan referència a les prescripcions, és a dir que, les infermeres puguin fer receptes de productes sanitaris i administrar-los. De fet, això serà objecte la setmana vinent d’una trobada amb representants del Ministeri. L’altra prioritat fa referència a les especialitzacions, tenint en compte que ara mateix només estan reconegudes les llevadores.

Vallejo no ha perdut l’ocasió per tornar a demanar més efectius humans. Actualment, hi ha unes 500 col·legiades, però posa en relleu que “ha de ser una de les prioritats del Govern si es volen tirar endavant projectes nous”. Considera que “s’ha d’invertir en salut per fomentar els equips multidisciplinaris”. Recorda que Andorra té una ràtio molt per sota de la mitjana europea.

Etiquetes

Comentaris

Trending