La CASS ha finançat 26 tractaments de reproducció assistida en els primers set mesos de l’any

La parapública ha rebut 39 sol·licituds per realitzar els tractaments en centres forans i la majoria de les dones que hi ha accedit tenien entre 30 i 40 anys

Fecundació in vitro
Fecundació in vitro

La Caixa Andorrana de la Seguretat Social cobreix des del passat dos de gener part del cost dels tractaments de reproducció assistida tant en centres públics estrangers com privats, tot i que el percentatge varia. Segons ha informat Govern, fins al 31 de juliol s’han rebut 39 sol·licituds, de les quals 26 han estat favorables i la gran majoria de demandants tenien entre 30 i 40 anys.

Les dones que vulguin accedir a l’ajut han de tenir entre 18 i 42 anys i acreditar infertilitat per un informe mèdic o bé que no ‘s’hagin quedat embarassades en un termini de dotze mesos. Govern ha facilitat les dades de les dones que han sol·licitat la prestació inclosa en la cartera de serveis. Des del 2 de gener, que és quan va entrar en vigor, fins al 31 de juliol s’han rebut 39 demandes. D’aquestes, 26 s’han resolt favorablement. La majoria de les demandants (21) tenien entre 30 i 40 anys, 4 entre 20 i 30 anys i 1 entre 40 i 41 anys.

Des del Ministeri de Salut s’han desestimat 5 sol·licituds, tres de les quals perquè eren majors de 42 anys, 1 per un medicament no justificat i l’altra perquè la parella ja tenien un fill en comú. Altres cinc peticions manca informació i 3 estan pendents de resolució.

La CASS finança el 75% de fins a dos cicles per a la inseminació artificials i la fecundació in vitro en el cas d’acudir a un centre públic

La CASS finança el 75% de fins a dos cicles per a la inseminació artificials i la fecundació in vitro en el cas d’acudir a un centre públic i el 20% si els tractaments es fan en un centre privat. La cobertura es pot ampliar al 90% en el cas que sigui necessària una punció ovàrica, ja que requerirà hospitalització.

El que no s’ha especificat quina és la quantitat que la CASS ha reemborsat per aquests tractaments. L’aleshores ministre de Salut, Albert Font, en el dia que es va anunciar, va dir que esperaven entre 130 i 150 demanes anuals amb un cost d’entre 120.000 i 250.000.

Des del Govern que es posa en relleu que el control hormonal sí que es pot dur a terme a Andorra, però que els tractaments in vitro i la inseminació s'han de dur a terme a fora del país, ja que al Principat no hi ha centres de reproducció assistida.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending