Campanya per conscienciar de la importància de detectar de forma precoç el càncer de pròstata

La iniciativa, impulsada per Assandca amb la cooperació de Vall Banc, vol incidir en la necessitat de visitar l’uròleg de forma regular, especialment a partir dels 50 anys

https://www.youtube.com/watch?v=JNVRAKYePtc

L’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca) ha impulsat una nova campanya de conscienciació específicament centrada en els homes. En aquest cas, es vol informar de la necessitat de visitar amb regularitat l’uròleg per prevenir la possible aparició del càncer de pròstata. Es tracta d’un dels tipus d’aquesta malaltia amb més afectació i el segon més mortal per darrere del de pulmó.

Es tracta de la segona iniciativa que tira endavant l’entitat, amb la col·laboració de Vall Banc. La primera -‘Fes-t’ho mirar: fes-te una colonoscòpia’- es va centrar en el càncer de còlon. Ara, amb ‘Fes-t’ho mirar: consulta l’uròleg’ es vol incidir en la prevenció del de pròstata. Es posa en relleu que un diagnòstic precoç és essencial per guanyar possibilitats de curació així com per millorar la vida de l’afectat.

Enguany, s’ha fet un espot que s’emetrà per RTVA i a través de les xarxes socials. També, es proposa un programa d’exercicis físics al llarg de set dies. El president d'Assandca, Josep Saravia, ha explicat que “la campanya ataca els càncers que tenen més incidència i també trencar els tabús i la sensació de vergonya que provoca sovint la malaltia i específicament certs tipus, com el de pròstata”. Per la seva banda, el director general de negoci de l’entitat financera, Sergi Martín, ha apuntat que el que es vol és “seguir conscienciant la societat de la importància de la prevenció en la detecció precoç del càncer”.

E24YzduWEAY8TPg

Cal tenir present que el de pròstata és el més freqüent entre els homes i el segon que causa més morts (per darrere del de pulmó). En el segment d’homes majors de 75 anys és la primera causa de mort. El risc de patir-lo augmenta amb l'edat, i per aquest motiu els metges recomanen visitar l'uròleg de manera regular a partir dels 50 anys.

Altres factors que poden afavorir l'aparició d'aquest càncer són els antecedents familiars, l'exposició a contaminació ambiental, una dieta alta en greixos animals i l'obesitat. És per això que la segona part de la proposta del ‘Fes-t'ho Mirar’ consisteix en un programa d'activitat física que cal seguir almenys durant els set dies que dura la campanya.

La proposta l’ha elaborat Judith Arbós, preparadora física que col·labora amb Assandca des de 2016 fent sessions presencials dirigides específicament a pacients oncològics. Arbós, llicenciada en INEF i amb un màster en ciències mèdiques aplicades a l'activitat física i dos postgraus en reeducació i rehabilitació de lesions, explica que “volem enganxar la gent perquè comenci a fer activitat física i a partir d'aquí, si s'adonen que es van trobant millor, que ho mantinguin”. Les pautes estan pensades per a gent que no té el costum de fer exercici regularment.

Etiquetes

Comentaris

Trending