Benazet confia en l’eficàcia de la vacuna d’AstraZeneca tot i els dubtes amb la variant sud-africana

Salut considera que les actuals mesures de protecció són suficients per evitar l’expansió de les noves soques però alerta que un descuit sí que pot provocar “una major disseminació”

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. SFGA

Les noves variants del coronavirus són una nova amenaça de la pandèmia. Des de Salut, però, es fa una crida a la calma, malgrat les informacions que posen en dubte l’efectivitat de la vacuna d’AstraZeneca  amb la soca sud-africana. El ministre, Joan Martínez Benazet, ha defensat que el vaccí, que ha d’arribar en poques setmanes a Andorra, és eficaç amb la majoria de formes del virus. També s’ha mostrat convençut que amb les mesures de prevenció habitual es poden contenir aquestes variants, tot i que cal ser “més curós”.

Per ara, el Govern manté els plans amb la primera de les vacunes que ha d’arribar via el projecte Covax. En aquest sentit, Benazet ha admès que “s’ha notificat que tenen reinfeccions amb la seva variant”, però ha posat en relleu que “sembla eficaç amb la britànica”. Al seu entendre, “dona certa protecció i molt bona amb les soques que tenim a Europa; és d’alt valor i validesa”. En aquest sentit, el ministre ha avançat que “el que succeirà en el futur molt probablement és que cada any ens haurem de vacunar amb vaccins adaptats”.

Sobre les noves soques, ha recordat que el coronavirus “si no fem res, té una taxa de reproducció de 6,5”. En canvi, aquestes “es parla que tenen un 50 o un 70% més de capacitat de transmissió”. Per tant, “hem de ser més curosos i ens hem de protegir més”. Així, ha explicat que “seria suficient amb seguir de forma acurada les mesures de protecció actual”, però que el risc seria el fet que “qualsevol descuit pot suposar una forta disseminació”.

La recomanació que sí que ha fet ha estat dirigida a les persones més vulnerables. “Que portin dues mascaretes o, si estan en locals tancats, que es posin FFP2”, ha comentat, tot remarcant que, per ara, no és cap obligació.

Pel que fa a la campanya de vacunació, ja són 1.277 les persones que s’han posat la primera dosi del vaccí de Pfizer. Aquest dimecres, ha recordat Benazet, començarà la segona tanda, a l’espera que les properes setmanes n’arribin més. Es preveu que Espanya cedeixi les de Pfizer, França, de Moderna, i el projecte Covax de l’OMS les d’AstraZeneca.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending